10 ani de la aderarea la UE. Trei milioane de români au plecat din ţară în ultimul deceniu, devenind cei mai mari investitori străini din România


ro

Profesorul Dumitru Sandu: „Câştigul nu a fost făcut fără suferinţe grele pentru cei care s-au angajat în aventura migraţiei”.

Aproximativ 2,5 milioane de români au emigrat pe perioadă îndelungată din ţară şi alţi circa 500.000 au plecat pe termen scurt în alte ţări în ultimul deceniu. Mirajul salariilor mari, dar şi lipsa locurilor de muncă din ţară au determinat populaţia cu vârstă de muncă să părăsească ţară, iar consecinţele au fost deopotrivă pozitive şi negative. Ce a câştigat şi ce a pierdut România din perspectiva fenomenului migraţionist de la aderarea la Uniunea Europeană până în prezent?

„Dacă ne plasăm în poziţia celor care au plecat şi a familiilor lor, atunci câştigul este foarte mare pentru că ei au plecat fie din cauza lipsei locurilor de muncă, fie din cauza salariilor foarte mici. Câştigul acesta nu a fost făcut însă fără suferinţe grele pentru cei care s-­au angajat în aven­tu­ra migraţiei. Nu e vor­ba de câştig fi­nan­ciar pur şi simplu, pentru că ştim că o bună parte dintre cei care s-au întors în ţară au făcut-o pentru că au fost bolnavi, au apărut probleme de familie ş.a.m.d.”, a explicat profesorul Dumitru Sandu de la Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială din cadrul Universităţii din Bucureşti

Numai în primul an de la aderarea României la Uniunea Europeană România a rămas fără jumătate de milion de locuitori, majoritatea optând să meargă la muncă în state precum Italia sau Spania, unde există şi în prezent cele mai mari comunităţi de emigranţi români. Din 2006 până în 2015, românii din străinătate au trimis acasă peste 52 mld. euro, cu mult peste nivelul investi­ţiilor străine din aceeaşi perioadă (de circa 41 mld. euro în ultimii zece ani). „Din pers­pec­tiva celor rămaşi acasă, câşti­gurile au fost mari, pentru că banii veniţi de la migranţi au fost conside­ra­bili şi continuă să fie impor­tanţi. Totuşi, este firesc să ne aştep­tăm la o scădere a volumului remiten­ţelor odată cu creşterea vârstei me­dii a dias­po­rei româneşti în străinătate. Cu cât ro­mâ­nii emigranţi stau mai mult acolo, cu atât vor veni mai puţini bani în ţară”, a mai spus pro­fe­sorul Sandu.

mai mult la : www.zf.ro

Imparte acest articol