Adevărul despre Norvegia


La-Karmøy

Adevărul despre Norvegia spus de o româncă fizician – cercetător, de 18 ani acolo: „Mă deranjează propaganda, articolele din presă care susțin că ar fi țara cu cel mai ridicat nivel de trai, ceea ce nu este adevărat. Serviciile sunt scumpe și proaste, alimentele au cele mai mari prețuri din Europa.”

Cristina Stella Ciutacu s-a născut la Brăila – „orașul meu drag de la Dunăre”, cum spune ea, unde a studiat la cel mai bun liceu (N. Bălcescu) și a fost pasionată de fizică, matematică și literatură română. I-a plăcut de mică să învețe și să ia premii, obișnuință pe care și-a păstrat-o și mai târziu, când a studiat fizica la Universitatea București (Platforma Măgurele) și a obținut burse de studiu și cercetare în străinătate. A ales fizica polimerilor, și-a dat licența sub îndrumarea prof dr Lucian Georgescu și prof L Constantinescu, apoi a avut burse la Londra și Graz (Austria) unde a aprofundat fizica și matematica la cursuri de specializare, studii teoretice și experimentale în cristale lichide și fizica polimerilor. A avut contribuții la proiecte de cercetare, colaborări naționale și internaționale.

În 1997, Cristina s-a gândit că i-ar plăcea să trăiască într-o țară nordică („voiam să încep o viață mai interesantă, cu posibilități de dezvoltare personală în domeniul fizicii, matematicii, chimiei, să lucrez în acest domeniu fascinant cum e fizica polimerilor, care are foarte multe aplicații). A trimis o scrisoare de intenție la STATOIL, o mare companie petrolieră din Norvegia care, spre marea ei surprindere, a chemat-o la interviu și a angajat-o (după câteva luni) pe post de inginer fizician cercetător în departamentul de Flow Assurance, în orașul Stavenger. Acum, după 18 ani petrecuți în Norvegia, Cristina își amintește…

 

Tags norvegia

Imparte acest articol