Alexandrescu: Referendumul pentru Constituție, o naționalizare a ideii de familie. Armand: E necesar


Constitutia Romaniei

Fostul ministru Vlad Alexandrescu, candidat pe listele USR, afirmă că referendumul pentru modificarea Constituției reprezintă o naționalizare a ideii de familie, în vreme ce colega sa de partid, Clotilde Armand, susține că inițiativa trebuie să fie supusă deciziei populare prin referendum.

Prima care s-a pronunțat pe acest subiect a fost Clotilde Armand, care a scris pe Facebook că în opinia ei ar trebui ca pe teme ne-tehnice, care pot fi înțelese de către marea masa a alegătorilor, decizia ”să revină poporului român prin referendum și nu unor reprezentanți aleși pe cu totul alte platforme și teme electorale”.

Noi încurajăm inițiativele legislative, inclusiv de modificare a Constituției, din partea poporului. Numai dacă sunt consultați și au un rol activ, cetățenii se vor implica cu adevărat în viața politică. Noi dorim o comunitate responsabilă, care își spune părerea. Numai cu această condiție democrația se va maturiza. Ne plângem că poporul este manipulabil, dar cum ar putea deveni mai matur politic dacă nu este lăsat să se exprime și nu este luat în serios?

a explicat ea.

Clotilde Armand subliniază că este necesar ca inițiativa Coaliției pentru Familie să fie supusă deciziei populare prin referendum.

Acest referendum nu trebuie instrumentalizat pentru influențarea rezultatelor alegerilor parlamentare. Orice alt deznodământ al acestei inițiative ar fi o atingere a principiului suveranității poporului român stipulat în articolul 2 din Constituția României și un pas înapoi în maturizarea democrației în România

a argumentat ea.

Clotilde Armand a fost contrazisă de Vlad Alexandrescu.

În legătură cu recent propusa inițiativă de modificare a Constituției, aș fi mai îngrijorat de oferta politică în favoarea protejării familiei. Aș vrea să dezbatem cum sprijinim cu adevărat familia. Cum îi sprijină statul pe părinții care merg la muncă? Cum asigură locuri în creșe, locuri în grădinițe. Cum recunoaște, inclusiv fiscal, munca la domiciliu. Cum promovează ajutorul casnic din partea unor persoane care fac posibilă absența părinților pe timpul programului de muncă. Nu avem vaccinuri pentru copii. Ei învață în școli care nu au avize ISU sau de la Direcțiile de Sănătate Publică.
Dezbaterea despre definirea familiei în Constituție înseamnă nimic altceva decât o naționalizare a ideii de familie de către stat, fără ca acesta să ofere nimic în schimb, și distragerea atenției de la problemele reale ale familiei în România”, a scris Alexandrescu pe Facebook.

El a arătat că minoritățile se simt agresate, stigmatizate. ”În condițiile în care nu există un partenariat civil, ne grăbim să modificăm Constituția pe un punct care este deja reglementat de o lege organică, Codul Civil. De unde această urgență? Este mai urgent să supralegiferăm căsătoria sau să protejăm prin lege partenariatul civil?”, a conchis el.

Nicuşor Dan a afirmat anterior că în USR „am evitat departajările ideologice, pentru a avea în rândurile noastre şi oameni de stânga, şi oameni de dreapta, la fel am evitat şi departajările modernist – tradiţionalist, pentru a avea şi oameni cu gândire conservatoare, şi oameni cu concepţii moderniste”.

Sursa: Mediafax

Imparte acest articol