Amplu exerciţiu NATO, organizat în Muntenegru, pe fondul tensiunilor cu Rusia


military-men-569899_640

Muntenegru găzduiește cel mai vast exercițiu NATO efectuat vreodată pe teritoriul statului balcanic, pe fondul acuzațiilor că Rusia s-ar afla în spatele unei recente tentative de lovitură de stat, destinată a împiedica aderarea țării muntenegrene la Alianța Nord-Atlantică, informează Balkan Insight.

Un exercițiu militar multilateral intitulat ”Muntenegru 2016”, la care vor participa militari din 32 de state membre și partenere ale Alianței Nord- Atlantice, a înceut luni în capitala Podgorica.

Potrivit Guvernului muntenegrean, în cadrul acestui exercițiu militar vor participa aproximativ 680 de militari.

Vor fi prezente trupe militare din state precum Albania, Austria, Azerbaidjan, Belgia, Bosnia, Croația, Finlanda, Macedonia, România, Georgia, Israel, Serbia, Slovenia, Spania, Ucraina și SUA.

Exercițiile militare simulează reacția în fața unor incidente chimice și inundații ce ar putea afecta populația civilă și infrastructura critică, acestea au fost efectuate în orașul Niksic și în apropierea acestuia.

Duško Marković, vicepremierul Muntenegrului, a numit amplul exercițiu „un moment important pentru statul muntenegrean”, ce dovedește încă o dată că mica țară adriatică este pregătită să devină membru al alianței occidentale.

Exercițiul NATO are loc numai două săptămâni după o presupusă tentativă de lovitură de stat, ce a fost dejucată în ziua alegerilor, pe 16 octombrie. Oficialii din Muntenegru au susținut că Rusia ar fi avut un rol în cadrul acestei tentative de lovitură de stat, având intenția de a împiedica aderarea statului adriatic la NATO.

Relațiile diplomatice dintre Podgorica și Rusia s-au redus din martie 2014, de când Muntenegru s-a alăturat sancțiunilor Uniunii Europene impuse Rusiei.

Sursa: Mediafax

Imparte acest articol