ANALIZĂ. Din Feroe în Australia. Pe unde mai joacă fotbaliştii români în 2017


646x404

În 2017, fotbaliştii români au împânzit lumea, putând fi regăsiţi inclusive în zone exotice. Din păcate, suntem prea puţin prezenţi la un nivel cu adevărat înalt.

Revista “Raport de joc”, editată de Federaţia Română de Fotbal a publicat în ultimul ei număr o situaţie interesantă privind prezenţa jucătorilor români din străinătate, preluată de “Adevărul”. Radiografia celor care sunt legitimaţi, până la 1 februarie, la cluburi din primele două eşaloane din întreaga lume, indiferent că sunt doar juniori şi activează deocamdată la echipele secunde sau de tineret ale unor cluburi din primele două ligi, ne arată că fotbaliştii români împânzesc mapamondul şi în 2017.
Sunt nu mai puţin de 154 în această categorie! Iar din această statistică lipsesc jucătorii legitimaţi la cluburi din primele două eşaloane, dar care sunt împrumutaţi pentru acest început de an la echipe dintr-un eşalon inferior. Italia Romena! Cei mai mulţi români, 31, sunt legitimaţi la cluburi italiene, din Serie A şi B. Recordul numeric îşi are explicaţia în lotul masiv de juniori prezent în Peninsulă. Astfel, avem doar 6 seniori pe prima scenă şi alţi 11 juniori la echipele Primavera ale cluburilor şi rareori în lotul echipei mari. Iar proporţia e şi mai mare când privim spre Serie B.
Din cele 54 de ţări membre UEFA, cu excepţia României, observăm că jucătorii noştri sunt prezenţi la nivel de prime două ligi în 29 de ţări. Lipsim însă din alte părţi. În primul rând, din ţări cu nivelul fotbalistic foarte scăzut la nivel continental (Andorra, Gibraltar, Kosovo, Liechtenstein, San Marino), apoi, din campionate ale ţărilor din zona României, dar cu un nivel inferior sau destul de apropiat de al Ligii 1 (Armenia, Bosnia, Georgia, Muntenegru, Moldova, Serbia, Slovacia). O zonă neacoperită e cea nordică şi care înseamnă, pe de o parte, grupul Danemarca, Finlanda, Islanda, Norvegia şi Suedia, alături de ţările baltice, Estonia, Letonia şi Lituania, completat cu cele campionate din nordul insular: Irlanda de Nord şi Scoţia. Există şi o situaţie neplăcută. Absenţa fotbaliştilor la nivel de prime eşaloane din două ţări puternice, Franţa şi Portugalia. Iar o uimire poate veni din faptul că nu mai avem jucători nici în Grecia, cu un fotbal intern în regres, dar cândva o ţară cu vad bun pentru jucătorii noştri.
627x0
 627x0 2

Citeste mai mult: adev.ro/ooqt7g

Imparte acest articol