Analiztul Petrisor Peiu „Ca sa avem o imagine a ceea ce am pierdut, trebuie spus ca cei plecati din tara au trimis, in zece ani, 52 miliarde de euro”


remitente

Sintetizand evolutia Romaniei dupa 2007, putem spune ca am redus decalajele fata de Vest, desi inca suntem prea departe fata de acesta, dar am pastrat sau crescut decalajele fata de vecinii nostri din Est.

Principala pierdere a Romaniei dupa 2007, de nimeni anticipata si inca incomplet acceptata, este pierderea catastrofala a unei sesimi din populatia noastra (3,5-4 milioane de oameni), in procentaj mare (peste 70%) persoane tinere si active pe piata muncii (restul fiind copiii acestora).

Aceasta pierdere a generat efectul de saturatie pentru puterea economica a tarii si pentru ritmul de reducere a decalajelor; probabil ca sunt, an de an, cateva procente bune de PIB „pierdute”.

Ca sa avem o imagine doar a ceea ce am pierdut, trebuie spus ca cei plecati din tara au trimis, in zece ani, 52 miliarde de euro, aproape dublu fata de cele nici 30 miliarde de euro investitii straine directe.

Este drept ca, in schimb, remiterile trimise din strainatate acasa au reusit sa echilibreze deficitul comercial si, implicit, pe cel de cont curent, in toti acesti ani.

mai mult la :  www.ziare.com

Imparte acest articol