Autorităţile străine au luat copiii a 11 familii de români stabilite peste hotare


william si mama

Autorităţile române susţin că sunt alături de doljeanca Hermina Gheorghe, femeia căreia i-a fost luat copilul de către autorităţile daneze din primele săptămâni de viaţă, din cauza depresiei de care suferea. De aproape un an se încearcă repatrierea minorului în ţară, la bunica maternă din comuna Orodel. Până atunci, mama are dreptul să îşi vadă copilul o dată la două săptămâni, timp de două ore. Nu este singurul caz, căci alte 11 familii de români cărora le-au fost luați copiii de către serviciile sociale străine au cerut în acest an sprijin Autorităţii Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție (ANPDCA).

Povestea Herminei Gheorghe, doljeanca stabilită în Danemarca de aproape 15 ani, căreia autorităţile i-au luat copilul din primele săptămâni din viaţă considerând că starea de sănătate nu îi permite să îl crească, v-am prezentat-o în urmă cu aproape două săptămâni în Gazeta de Sud – „Drama unei doljence stabilite în Danemarca: „Statul danez mi-a luat copilul la câteva săptămâni de viaţă“.

Pentru a afla mai multe detalii despre acest caz, dar şi care sunt demersurile autorităţilor române, am solicitat informaţii de la ANPDCA şi Ambasada României în Regatul Danemarcei. Am aflat astfel că situaţia acestei mame este cunoscută Ambasadei României la Copenhaga din luna decembrie 2014. „În întreaga perioadă scursă de la momentul primei sesizări, misiunea diplomatică română a întreprins numeroase demersuri de informare şi de asistenţă consulară pe lângă autoritățile daneze competente în materie de protecție a copiilor.

Din informaţiile obţinute a rezultat faptul că la momentul respectiv (anul 2014, când copilul a fost preluat de serviciile sociale daneze) cetăţeana română nu era aptă din punct de vedere medical pentru a îngriji corespunzător copilul său minor, iar tatăl, tot cetăţean român, nu a solicitat încredinţarea minorului. În acest sens, autorităţile daneze au decis plasamentul temporar al minorului la o familie de pe plan local.

Totodată, din informaţiile oferite de autorităţile daneze a rezultat că mamei i se permite să-şi viziteze săptămânal fiul în prezenţa unui asistent social şi că i s-a pus la dispoziţie un avocat din oficiu“, se precizează în răspunsul primit de la Ambasada României la Copenhaga. Nu este însă tot. Reprezentanţii ambasadei au precizat faptul că până în prezent autoritățile daneze nu au acceptat vizitarea copilului de către consulul român invocând propria competență exclusivă asupra cazurilor de minori, indiferent de cetățenie, aflați în dificultate pe teritoriul Danemarcei.

„În condițiile date, decizia autorităților daneze de instituționalizare a minorului nu poate fi atacată decât pe cale judecătorească, la instanțele locale. Instanţele judecătoreşti dintr-un stat membru sunt competente în materia răspunderii părinteşti privind un copil care are reşedinţa obişnuită în acest stat membru la momentul la care instanţa este sesizată. În lumina acestor prevederi, competența jurisdicțională aparține în speță instanțelor daneze“, se adaugă în răspunsul primit.

Mai mult decât atât, reprezentanţii Ambasadei României au precizat faptul că se află în dialog constant cu mama copilului, dar şi cu avocatul acesteia. Cazul semnalat a fost evaluat împreună cu ANPDCA, care, prin intermediul Ambasadei României la Copenhaga, a transmis solicitarea de repatriere a minorului, precum și ancheta socială privind reintegrarea acestuia în familia bunicii materne. Cazul Herminei Gheorghe este unul special în Danemarca, având în vedere că în evidenţele existente la nivelul misiunii diplomatice, în ultimii cinci ani, nu au existat solicitări de asistență consulară privind cazuri similare.

Autorităţile străine au luat copiii a 11 familii stabilite peste hotare

 

Tags danemarca

Imparte acest articol