Bani pentru românii din străinătate: Ghidul de finanţare al proiectului „Diaspora Start-Up”, lansat în perioada următoare


hartii bani euro

Ghidul de finanţare al programului ‘Diaspora Start-Up’ va fi lansat în perioada următoare, iar fondurile europene alocate acestuia vor fi utilizate pentru repatrierea prin antreprenoriat a românilor care muncesc în afara graniţelor ţării, a declarat, miercuri, Diana Rusu, consilier în cadrul Ministerului Afacerilor Externe (MAE) – Departamentul Politici pentru Românii de Pretutindeni.

Persoanele selectate în vederea finanţării planului de afacere vor primi într-o primă fază o subvenţie în valoare de maximum 10.000 de euro, ca primă de relocare.

‘Redefinirea viziunii relaţiei dintre românii din Diaspora şi autorităţi a debutat în februarie, la evenimentul organizat la Administraţia Prezidenţială. Avem, la ora actuală, ‘România competitivă’, strategie în care s-a punctat clar importanţa diasporei pentru autorităţile statului. Un alt proiect-pilot derulat la nivel de Europa Centrală şi de Est este ‘Diaspora Start-Up’, prin care fondurile europene sunt utilizate pentru repatrierea prin antreprenoriat. În România, proiectul este la stadiul de implementare, după o perioadă în care s-a aflat în consultare publică. În curând va fi lansat Ghidul de finanţare’, a menţionat Rusu, într-o conferinţă de presă organizată de iniţiatorii proiectului Repatriot.

Potrivit reprezentantului MAE, diaspora este un subiect extrem de important pentru autorităţi, însă relaţionarea cu românii din afara ţării nu trebuie pusă numai în sarcina Guvernului.

‘Legat de parteneriate, pe zona de investitori, vorbim despre capitalul pe care cei din diaspora îl pot aduce în România. Pe parte de know-how, cred că vorbim despre una dintre contribuţiile esenţiale. Conform unui studiu pe care l-am făcut la nivel intern, românii au o atitudine pozitivă faţă de procesul de emigrare, dar avem o atitudine negativă faţă de emigranţi. Nu cred că trebuie să punem numai în sarcina Guvernului relaţionarea cu diaspora’, a spus Diana Rusu.

mai mult la : www.economica.net

Imparte acest articol