„Braindrain” din România şi Bulgaria


ba1b7eb9b8ad142948e3b9dce300b4c6_L

La zeci ani de aderarea la UE, România şi Bulgaria se confruntă cu un export masiv de specialişti.

A început o nouă viaţă în 2009, la doi ani după aderarea ţării ei la Uniunea Europeană. Medicul român Elena Ioana Braicu a fost atunci angajată la cea mai mare clinică din Germania, la Charité, în Berlin.

„Aveam un standard de viaţă bun în România. Dar pentru mine era mai important să îmi dovedesc că într-un sistem funcţional pot reîncepe de la zero”, povesteşte Braicu într-o discuţie cu DW. Doctoriţa nu îşi mai poate imagina cum ar fi să se întoarcă în România. „Nu m-aş mai putea obişnui în sistemul medical românesc. În Germania se lucrează mult mai mult, dar şi şansele de a avansa sunt mai bune”.

În căutarea unor şanse mai bune a luat drumul străinătăţii şi Anna Dimitrova, în urmă cu 20 de ani. La 40 de ani, bulgăroiaca este astăzi una din puţinele femei imigrante din topul managerilor germani. „După schimbare, eram convinsă că vreau să studiez în străinătate. Am vrut să învăţ economie şi să aflu, direct de la sursă, cum funcţionează economia de piaţă”.

Şi-a urmat consecvent ţelul, „cu o voinţă de fier şi cu multă vrednicie”. Şi a fost răsplătită: bulgăroaica a terminat prima facultatea din cadrul Universităţii Erlangen-Nürnberg. Imediat după licenţă a fost angajată la Mannesmann, astăzi fiind unul dintre managerii de top de la Vodafone.

Piaţa muncii din Germania profită de pe urma imigraţiei

mai mult la : www.dw.com

Tags Germania

Imparte acest articol