„BREGRET”: PESTE UN MILION DE BRITANICI REGRETĂ CĂ AU VOTAT PENTRU BREXIT


UK AN EU FLAGS

Peste un milion de britanici regretă votul pe care l-au dat pentru ieșirea Regatului Unit din Uniunea Europeană, potrivit unui sondaj de opinie realizat în urma referendumului desfășurat pe 23 iunie în Marea Britanie. Dintre cei 17,4 milioane de persoane care au votat pentru Brexit, circa 1,1 milioane spun că își doresc să nu fi făcut acest lucru. Sondajul a constatat că foarte mulți locuitori ai Regatului au folosit Brexit-ul ca un vot de protest, sau au crezut că votul lor „nu va conta”, iar acum după ce au văzut consecințele, au început să regrete decizia luată, relatează cotidianul The Independent.

Rezultatul referendumului din Marea Britanie a fost destul de strâns: 51,8 la sută dintre voturi au fost pentru ieșirea din UE și 48,2 % pentru păstrarea statutului de stat membru al blocului comunitar. Scoția, Londra, Irlanda de Nord și tânăra generație au votat pro-UE, în timp ce majoritatea englezilor (în special cei din mediul rural și din orașele industriale), cei mai mulți dintre galezi, dar și generațiile mai în vârstă au votat masiv pentru ieșirea din Uniune.

După anunțarea rezultatelor oficiale, vineri 24 iunie, au început problemele reale. Lira sterlină a ajuns în câteva ore la cel mai scăzut nivel de după 1985, piețele financiare au cunoscut o cădere liberă, făcându-i pe unii analiști economici să numească această zi „vinerea neagră”. Abia atunci unii britanici au realizat ce înseamnă ”Brexit” și ce consecințe poate avea asupra lor și a țării. Mulți dintre alegătorii Brexit au apelat la serviciile electorale pentru a întreba dacă pot să își schimbe votul, fapt care a creat furie în rândul militanților campaniei „Remain”, care i-au numit „Bregretters”. Între timp, o petiție pentru organizarea unui al doilea referendum a atras mai mult de 3,6 milioane de semnături.

Situația este destul de problematică în insulă. Marea Britanie a ajuns la o răscruce de drumuri, decizia luată de electoratul britanic fiind cea mai importantă din ultimii 40 de ani. Marea problemă este aceea că mulți dintre ei regretă felul în care au votat, ceea ce denotă faptul că au fost dezinformați sau foarte puțin informați referitor la ceea ce reprezintă Uniunea Europeană, relațiile dintre Regatul Unit și UE, dar și asupra problemelor care pot apărea în urma unui eventual Brexit.

Imparte acest articol

  • Mihay

    Acum văd englezii ceva ce înainte de ziua votului trebuia reflectat ori nu au vrut în ruptul capului s-a gândească.aveau impresia ca soarele se învârte în jurul lor .eu ca simplu cetățean ,am putut sa-mi dau seama ce rezultate negative poate avea acest proces,și discutam cu toți englezii care vorbeam de efectele negative ale acestui vot dar cum spuneam ,oamenii erau în febra prostiei.

  • Ioan Vasile

    Acum primesc ceea ce și-au dorit, prostia se plătește… și scump! Și în România au fost, sunt și vor fi multe alegeri în care cei care mint și dezinformează mai bine câștigă. Sincer de la britanici mă așteptam la altceva, dar se pare că majoritatea nu sunt la fel de inteligenți ca și cei pe care îi cunosc eu! Au fost manipulați la maxim și s-at putea să ajungă în curând insula bufonilor campaniei Leave, doi columniști care au mințit de ani de zile prin cotidianele din Regatul Unit și un ultranaționalist care nu crede nici el ceea ce vorbește! Britanicii sunt deja cu un picior în groapă…problema e că decizia lor va avea multe repercursiuni pe viitor pentru prea multă lume!