Burcea, Miliția Spirituală: Plagiatul Kovesi și Democrația. Salvăm DNA-ul sau conducătorul?


DNA Romania

Dezvăluirile ONG-ului din care face parte Mihai Burcea au adus dovezi din 2012 privind plagiatul Kovesi. Argumentele acestuia au revenit în atenția opiniei publice în condițiile autodenunțului lui Sebastian Ghiță privind circumstanțele aprobării acestuia.

Decizie majoră pentru propria ta conștiință. Dai sau nu în vileag justițiarul care a făcut o injustiție? ”Cu riscul de a ne atrage oprobriul susținătorilor necondiționați ai actualului procuror șef al DNA, noi considerăm că democrația se validează prin instituții puternice/consolidate, nu prin conducători vremelnici” – este singurul motiv invocat de Mihai Burcea, membrul platformelor ONG Miliţiei Spirituale şi Demos privind susținerea în continuare a dovezilor privind plagiatul procurorului general DNA, Laura Codruța Kovesi. Autodenunțul omului de afaceri și politicianului Sebastian Ghiță a readus problema în actualitate:

http://www.mediafax.ro/social/sebastian-ghita-s-autodenuntat-parchet-participat-masluirea-raportului-expertiza-privind-teza-doctorat-codrutei-kovesi-iohannis-e-ciudat-ponta-ma-cheama-parchet-spun-tot-stiu-reactia-kovesi-15748689

Tocmai pentru ca acest scandal să se încheie odată.

Reporter: De ce Miliţia Spirituală a adus dovezile în favoarea plagiatului?

Mihai Burcea: Dovezile privind plagiatul tezei de doctorat a doamnei Kövesi au fost prezentate de Miliția Spirituală încă din mai 2012 (https://www.militiaspirituala.ro/ro/proiecte/detalii.html?tx_ttnews%5Btt_news%5D=351&cHash=f37b892ffe929c7e4cb1ff0a222a4757) într-o investigație realizată împreună cu GIP (Grupul de Investigații Politice). După autodenunțul domnului Ghiță, în presă au apărut o serie de informații eronate privind asociația noastră (de pildă, “Adevărul” a publicat un articol din care reiese că dl. Isoc de la GRAUR este membru al asociației noastre – vezi titlul articolului – or, acest lucru este neadevărat și am simțit nevoia să ieșim cu un comunicat în care făceam o cronologie a cazurilor de plagiat “Kövesi” & “Ponta” (2012), precizând totodată: “În cazul în care organisme/ structuri independente specializate (Ministerul Educației sau mediul universitar/ academic) din țară și străinătate vor decide că procurorul șef DNA nu a plagiat, ne vom cere scuze public și vom scoate de pe site articolul publicat în mai 2012” (vezi contul de facebook al Miliției Spirituale). Cu acest prilej, am pus la dispoziția publicului lucrarea de doctorat a doamnei Kövesi pentru ca fiecare om interesat de subiect să-și poată forma o opinie. În cazul în care nimeni nu va sesiza structurile competente în vederea lămuririi acestui caz, o vom face noi, tocmai pentru ca acest scandal să se încheie odată.

Reporter: Dar loviți într-un om cheie al Justiției astăzi.

Mihai Burcea: Ne dorim limpezirea situației, nu întreținerea nebuloasei. Cu riscul de a ne atrage oprobriul susținătorilor necondiționați ai actualului procuror șef al DNA, noi considerăm că democrația se validează prin instituții puternice/ consolidate, nu prin conducători vremelnici.

Dreptatea este a celor care și-au scris tezele pe bune și suferă din cauza fenomenului

Reporter: A fost de partea lui Sebi Ghiţă, a fost de partea dreptăţii?

Mihai Burcea: Nu avem nicio legătură cu acest individ total toxic pentru spațiul public și mediul politic autohton.

Reporter: Cum vezi dreptatea dincolo de comentarii, interpretări?

Mihai Burcea: Cred că trebuie creat mecanismul care să împiedice și/ sau descopere plagiatele în timp scurt, eficient, funcțional. Cred că învățământul trebuie, în fine, depolitizat. Cred că astfel de scandaluri sunt instrumentalizate politic. Când toate astea se vor fi realizat, cei care muncesc onest în cercetare, învățământ în genere, își vor primi dreptatea. Pe acest subiect, dreptatea care trebuie căutată este a celor care și-au scris tezele pe bune și suferă din cauza fenomenului pe care îl știm cu toții. Sigur, un plagiat e un plagiat, el trebuie scos la lumină, mulți au profitat de pe urma acestor doctorate etc. Dreptatea ține prin urmare de transparență, în primul rând, și apoi de caracterul decontabil al faptelor. Noi am vrut să fim doar o vitrină publică, nu procurori-inchizitori. Noi am asigurat transparența, deci prima jumătate de dreptate…

Reporter: Adevărul în lumea românească viciată?

Mihai Burcea: Știu că în lumea științelor juridice există o întreagă dezbatere privind adevărul factual și adevărul juridic. Nu am să intru pe acest teren, întrucât nu-l stăpânesc. Bunăoară, eu sunt absolvent de Istorie și pentru mine este mult mai important adevărul istoric decât cel juridic. Dacă ne gândim la marile procese care au avut loc în ultimii 5 ani cred că abia peste câteva câțiva ani vom avea o imagine de ansamblu asupra luptei anticorupție demarată de DNA (by the way, la rândul meu sunt un susținător ferm al campaniei anticorupție).

Reporter: Care-s valorile tale?

Mihai Burcea: Libertatea de conștiință; Solidaritatea; Echitatea; Întărirea statului democratic și a instituțiilor sale fundamentale.

Reporter: Compromisurile?

Mihai Burcea: Încerc pe cât posibil să fac compromisuri care să nu mă compromită. Îmi place să cred că am reușit să rămân fidel acestui principiu. Nu mă consider un model și încerc pe cât posibil să nu dau sfaturi moralizatoare.

Cine este Mihai Burcea?

Expert cercetator in cadrul Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc. A absolvit Facultatea de Istorie a Universitatii din Bucuresti (2005). Membru fondator al miscarii civice Miliţia spirituală (9 mai 2002). https://www.militiaspirituala.ro/nc/home.html

Este coautor al volumelor: Dicţionarul ofiţerilor şi angajaţilor civili ai Direcţiei Generale a Penitenciarelor (1948‑1989). Aparatul central, vol. I şi II, Editura Polirom, Iaşi, 2009 şi 2011.

Membru al platformei Demos de idei progresist-avangardiste, care susține mesajele protestelor din ianuarie 2012 și septembrie – octombrie 2013: întărirea controlului civil asupra serviciilor speciale de informații, o economie incluzivă care să conducă la creșterea calității vieții și care nu sacrifică drepturile angajaților pentru profit, fiscalizarea cultelor religioase recunoscute de stat, stoparea despăduririlor abuzive, creșterea numărului de spitale, creșe și grădinițe publice (programul Demos, aici: http://platforma-demos.ro/index.php/program/).

Sursa: mediafax

Imparte acest articol