Câmpia Libertății din Blaj este reabilitată cu 5,2 milioane de lei


Campia Libertatii Blaj

Câmpia Libertății din Blaj, locul unde în 1848, la Marea Adunare Națională, circa 40.000 de români au strigat ”Noi vrem să ne unim cu țara!”, este reabilitată în cadrul unui proiect ân valoare de 5,2 milioane de lei, mai bine de jumătate din bani provenind de la Consiliul Județean Alba.

Consilierii județeni din Alba au votat, în ședința ordinară de joi, un proiect de hotărâre care vizează acordarea a trei milioane de lei pentru reabilitarea Câmpiei Libertății, banii fiind ceruți de Primăria municipiului Blaj, care a motivat că obiectivul depășește interesul local, acesta fiind un ”proiect anvergură națională care ține de lupta românilor pentru unitate națională”.

Lucrările de reabilitare a Câmpiei Libertății din Blaj, vizitată anual de 5.000 de turiști, au început în vară și se vor finaliza în circa 12 luni. Inițial, costurile estimate au fost mai mici.

Lucrările principale propuse a fi realizate sunt: amenajare alei carosabile, amenajare alei pietonale, amplasare mobilier urban constând din corpuri de iluminat stradal, iluminarea ansamblului monumental Gloria, bănci, catarg repoziționat, cişmele, coşuri de gunoi, fântână arteziană, ȋmprejmuirea incintei prin reamenajarea gardului existent, refacerea porților de acces şi completarea ȋmprejmuirii unde este cazul, sistem de irigații, refacerea spațiilor înierbate, echiparea Câmpiei Libertătii cu utilitătile necesare: apă, canal, energie electrică

se arată în proiectul de hotărâre aprobat joi.

Cofinanțarea Consiliului Județean Alba va fi asigurată în două tranșe. Costurile totale vor fi de 5,2 milioane de lei.

Pe Câmpia Libertății se desfășoară, din 2013, Blaj aLive, unul dintre cele mai mari festivaluri din județul Alba.

Ultimele îmbunătățiri ale acestui obiectiv au fost realizate în anul 1998, la vizita fostului președinte Emil Constantinescu.

Câmpia Libertății este situată în lunca Târnavei Mari, în spatele catedralei și a școlilor, aici având loc Marea Adunare Națională din mai 1848. Obiectivul a primit acest nume după ce 40.000 de persoane au strigat, aici, ”Noi vrem să ne unim cu țara!”. Istoria spune că tot aici, în 1911 s-au ținut serbările semicentenarului ASTREI la care au luat parte oameni de știință și cultură, în timp ce Aurel Vlaicu zbura cu propriul avion deasupra mulțimii.

Pe această câmpie a aterizat și avionul care aducea vestea reintrării României în război, pentru eliberarea Transilvaniei. În 1973, cu ocazia împlinirii a 125 de ani de la Revoluţia din 1848, aici au fost dezvelite 24 de busturi ale unor personalități ale istoriei și culturii românești. În prezent sunt 26 de statui.

În 1977, pe Câmpia Libertății a fost ridicat Ansamblul monumental ”Gloria”, un monument de piatră, înalt de 18 metri.

Sursa: Mediafax

Imparte acest articol