Când ziaristul de la Le Monde are «o slăbiciune pentru România»


20161229_130053

Cotidianul Le Monde publică în aceste zile o serie de reportaje realizate în « ţările de la marginea Europei ». Azi, ziaristul francez propune trei « cărţi poştale » de la Bucureşti, Budapesta şi Sofia. Ce se scrie despre capitala României?

În preambulul articolului consacrat celor trei capitale est şi central-europene, Le Monde notează : « În momentul în care Uniunea europeană pare slăbită şi Rusia tot mai ameninţătoare, românii, ungurii şi bulgarii nu ştiu ce să facă pentru a deveni mai influenţi şi pentru a stopa declinul lor demografic ».

În voiajul său trans-european, Frédéric Lemaître se opreşte deci în România, « o ţară nu foarte îndrăgită » dar pentru care ziaristul de la Le Monde recunoaşte că « are o slăbiciune ». De ce ? ne putem întreba…

« Păi cum să nu iubeşti un popor care are într-atâta umor încât a reconvertit o aripă a Parlamentului în muzeu de artă contemporană ? Clădire care nu face decât să ţină vie în memorie nebunia lui Ceauşescu şi în jurul căreia se organizează chiar curse cicliste. Cum să nu remarci eforturile făcute de români pentru a combate corupţia ? Gheretele grănicierilor sunt transparente, numărul de telefon la care poţi suna ca să denunţi un comersant care nu-ţi dă factura e peste tot iar responsabilii politici corupţi sunt puşi pe tuşe. Cum să nu vezi că există în ţara asta tot atâtea steaguri europene câte româneşti ? Și cum să nu vezi mai presus de orice, saltul înainte făcut de România de când a căzut regimul comunist ? » se întreabă, retoric, jurnalistul francez.

Frédéric Lemaître a fost şi la Cluj, « oraş foarte agreabil, devenit un adevărat campus internaţional, în care trăiesc 1.700 de francezi » dar parcă tot Bucureştiul i-a plăcut mai mult. « Cu vastele sale parcuri, cu locurile sale culturale la modă şi preţurile sale modice, capitala română valorează mai mult decât reputaţia ei. Ca şi restul ţării dealtfel » continuă confratele nostru.

«Europa îi costă scump pe români»

mai mult la : www.rfi.ro

Imparte acest articol