Ruina unui splendid castel renascentist din centrul comunei satmarene Mediesu Aurit mai aminteste astazi de importanta asezarii din evul mediu. Castelul Lonyai, realizat in cel mai pur stil renascentist, avea candva o sala de dans cu acoperis poleit in aur, iar astazi a ajuns o ruina, cu o situatie juridica inca neclarificata.

Impunatorul castel a fost incendiat in anul 1945 si de atunci a fost lasat in paragina. Ba mai mult, localnicii si-au facut case din caramizile castelului.

Teritoriul pe care se afla astazi comuna Mediesu Aurit are o importanta deosebita pentru istorici, dupa ce au fost descoperite peste 200 de cuptoare dacice de facut vase din lut. Recent, au mai fost descoperite peste 50 de cuptoare de redus minereu din sec. II — III, semn ca pe langa un mare centru ceramic era si un foarte mare centru metalurgic. O perioada infloritoare a fost in Evul Mediu si la Mediesu Aurit.

Ca si in vestul Europei sau in alte zone unde se construiau castele, la Mediesu Aurit a fost ridicata o constructie ce avea sa sclipeasca secole si sa fie amintita inclusiv in arhiva de la Vatican. Primarul comunei, Silviu Zetea, spune ca actualul castel a fost construit cel mai probabil pe urmele unei asezari dacice.

De altfel, si numele localitatii Mediesu Aurit ar proveni de la castelul care avea tavane placate cu foite de aur. in maghiara numele comunei este Aranyos Meggyes si ar proveni de la arannyos – aurit, megye – judet, comitat.

Daca unele aspecte din trecutul castelului inca nu au fost clarificate, cert este ca a fost construit in 1630 de Sigismund Lonyai, informatie care este inscriptionata pe fatada ce se mai pastreaza si astazi.

Dupa moartea lui Sigismund Lonyai, proprietara castelului ramane fiica sa Anna. Ea a pornit intr-o actiune impotriva curutilor din zona, care au atacat garnizoana germana din cetatea Satu Mare, a fost descoperita si intreaga avere ajunge in administrarea Camarii Regale.

Ulterior, castelul a fost cumparat de familia Wesselenyi, dupa care a ajuns la familia Teleki, iar in 1920 regele Carol al II-lea a cumparat castelul. In 1944, castelul a fost folosit ca spital militar, iar in timpul retragerii armatei germane a fost incendiat si lasat in paragina pana anul trecut, cand primaria a amenajat parcul, a montat un sistem de iluminat si l-a readus oarecum in centrul atentiei.

“Acest castel se afla intr-un litigiu pe Legea 10, este cerere de retrocedare depusa de urmasii lui Carol al II-lea, care ii avea pe cei doi fii Mircea Grigore si regele Mihai, copiii lui Mircea Grigore fiind printul Paul de Romania, cum este cunoscut, si fratele Alexander care traieste in Statele Unite. In 2001 a fost depusa o cerere de retrocedare care nu a fost solutionata pana in 2014 cand Comisia locala de fond funciar a decis respingerea cererii pe vicii de forma, decizie ce a fost atacata in instanta”, a afirmat Silviu Zetea, potrivit Agerpres.