Deşi era cunoscut şi ca un bun diuretic şi eficient în eliminarea pietrelor la rinichi şi a pietrelor la vezica biliară, ceaiul de păducel este recunoscut mai ales pentru rolul său în bolile cardiovasculare. Compuşii activi prezenţi în frunze, flori şi fructe sunt cei care îi conferă proprietăţile benefice, chiar dacă acestea în conferă un miros neplăcut şi un gust amar.
Desi proprietatile paducelului sale sunt bine cunoscute in medicina traditionala naturista, este indicat să consultaţi un medic înainte de a începe un tratament cu ceai de paducel.

Paducel pentru bolile cardiovasculare

Ceaiul de păducel este folosit în mod uzual pentru a trata afecţiunile cardiovasculare. Mecanismul de acţiune se bazează pe conţinutul în antioxidanţi al păducelului, care cauzează relaxarea muşchilor netezi ai inimii şi dilatarea vaselor de sânge, scăzând astfel presiunea şi permiţând creşterea fluxului sanguin. Următoarele afecţiuni care beneficiază de deschiderea vaselor sanguine sunt: angina, ateroscleroza, insuficienţa cardiacă congestivă şi hipertensiunea. In plus, ceaiul de păducel creşte puterea şi frecvenţa contracţiilor cardiace.

Ameliorează simptomele insuficienţei cardiace

Mai multe studii efectuate pe pacienţi cu afecţiuni cardiace au demonstrat că fructele de păducel ajută la îmbunătăţirea funcţiei cardiace, diminuarea palpitaţiilor, a oboselii şi a altor simptome legate deinsuficienţa cardiacă, după cum declară cercetătorii de la Centrul Medical al Universităţii din Maryland. Alte studii au demonstrat că fructele de păducel pot normaliza activitatea inimii, pot îmbunătăţi eficienţa inimii iar contracţiile inimii pot deveni mai puternice la aproape toţi pacienţii cu boli cardiace primare şi la o parte din pacienţii cu boli cardiace secundare severe, conform Herb Growing & Marketing Network. Aceste din urmă studii au arătat că la administrarea in vitro a unui mg de extract uscat de fructe de păducel circulaţia sanguină coronariană a fost îmbunătăţită de la 20 până la 140%.

Tratează hipertensiunea

Fructele de păducel pot scădea tensiunea arterială prin dilatarea vaselor de sânge. Un studiu a arătat căextractul de păducel ajuta la scăderea hipertensiunii la pacienţii cu diabet de tip 2, conform raportului Centrului Medical al Universităţii din Maryland.

Ameliorează angina

Studii ale aceleiaşi universităţi au arătat că extractul de fructe de păducel ajută la ameliorarea sau prevenirea anginei sau a durerilor în piept cauzate de un flux sanguin scăzut către inimă. Un studiu preliminar a arătat faptul că pacienţii care au luat 180 de mg de extract de păducel pe zi timp de trei săptămâni au avut o îmbunătăţire a circulaţiei sanguine către inimă şi au avut mai puţine dureri în piept în timpul exerciţiilor fizice.

Combate anxietatea

Ceaiul de păducel este eficient în tratamentul anxietăţii. Principalele simptome ale anxietăţii care sunt tratate de acest ceai sunt senzaţia de apăsare în piept şi palpitaţiile inimii. Mecanismul de acţiune al păducelului în acest caz este acelaşi ca în cazul afecţiunilor cardiace şi anume creşterea fluxului sanguin, reducând tensiunea arterială.

Combate radicalii liberi

Fructele de păducel conţin antioxidanţi, care au proprietatea de a distruge radicalii liber ce pot distruge membranele celulare şi pot cauza moartea celulară. Expunerea la radiaţii, fumatul, poluarea aerului, medicamentele pot creşte cantitatea de radicali liberi din organism. Antioxidanţii din fructele de păducel pot preveni distrugerile celulare cauzate de radicalii liberi, protejând organismul de apariţia cancerului sau a afecţiunilor cardiace.

Prepararea ceaiului de paducel şi doze recomandate

Ceaiul de păducel se prepară prin infuzarea unei linguri de fructe uscate în două căni de apă fierbinte timp de 10 – 15 minute. Puteţi bea acest ceai de trei ori pe zi. Păstraţi ceaiul rămas în recipiente bine închise şi adăugaţi suc de lămâie pentru a conserva substanţele active. Nu beţi ceai de păducel dacă urmaţi un tratament cu medicamente pentru scăderea tensiunii arteriale, fără a consulta medicul, deoarece acest ceai poate creşte activitatea acestor medicamente.

Precauţii

Reacţiile adverse ale acestui ceai nu sunt frecvente, sunt câteva contraindicaţii importante:
– Afecţiunile cardiace: cu toate că fructele de păducel este eficiente în ameliorarea siptomelor afecţiunilor cardiace, Centrul Medical al Universităţii din Maryland avertizează pacienţii să nu bea ceai de păducel fără acordul medicului. Afecţiunile cardiace trebuiesc supravegheate de un medic. Dacă beţi ceai de păducel şi aveţi mai multe simptome decât de obicei în timp ce mergeţi sau faceţi efort, este bine să consultaţi medicul. Doza de păducel afectează, de asemenea, sistemul cardiovascular, conform cercetărilor Memorial Sloan-Kettering Cancer Center. O doză prea mare de păducel poate scădea tensiunea arterială şi poate cauza hipotensiune şi pot apărea simptome ca ameţeală şi leşin. O doză prea mare de păducel poate cauza şi bătăi neregulate ale inimii.
Femeile însărcinate şi copii: femeile însărcinate nu ar trebui să folosească fructe de păducel deoarece nu sunt încă disponibile cercetări despre siguranţa folosirii acestei plante la femeile însărcinate. Păducelul poate scădea tonusul musculaturii uterine, afectând astfel sarcina. Nu sunt disponibile nici studii pentru folosirea păducelului de de către femeile care alăptează. Centrul Medical al Universităţii din Maryland recomandă ca ceaiul de păducel să nu fie administrat la copii.
Alergii: Ca la orice remediu pe bază de plante, unele persoane pot fi alergice la fructele de păducel. Dacă sunteţi alergici la orice plantă din familia Rosaceae (între aceste plante se numără trandafirii, căpşunile, perele, caisele, merele sau vişinele), este posibil să aveţi reacţii negative la păducel.
Interacţiunea cu medicamentele: Păducelul este contraindicat atunci când se administrează orice tip de medicamente. Este bine să vă consultaţi cu medicul dumneavoastră înainte de a bea ceai de păducel dacă luaţi medicamente pentru orice afecţiune. Păducelul poate să crească activitatea digoxinei (folosită pentru aritmie), a beta blocantelor sau blocante ale canalelor de calciu (folosite pentru dilatarea vaselor de sânge sau pentru reducerea tensiunii arteriale), sau a antidepresivelor. Păducelul are proprietatea de a subţia sângele, aşa că dacă luaţi medicamente anticoagulante sau antiplachetare adresaţi-vă medicului dumneavoastră înainte de a începe să beţi ceai de păducel.

frunza-verde.ro