Copălău, Botosani, locul în care se face cel mai bun usturoi din România. Cum ar putea ajunge leguma brand la nivelul Europei


usturoi

O comună din judeţul Botoşani şi-a câştigat în timp renumele de „patria usturoiului“ datorită calităţilor deosebite şi gustului unic pe care îl are planta aromatică cultivată de peste 40% din localnici.

Orice călător care străbate drumul european E 58, arteră rutieră ce face legătura între Iaşi şi municipiul Botoşani nu are cum să nu observe odată ce intră în comuna Copălău, specificul local. De-o parte şi de alta a drumului, aproape în faţa fiecărei case, se află tarabe improvizate cu sute de „funii” de usturoi scoase la vânzare. Fiecărui potenţial client, care opreşte în faţa standurilor, localnicii îi laudă marfa şi îi anunţă că tocmai au păşit în „ţara usturoiului”. De altfel, chiar şi autorităţile dau dreptate sătenilor. În comuna Copălău, o aşezare eminamente rurală dar prosperă, situată la 23 de kilometri de municipiul Botoşani, oamenii trăiesc de pe urma culturilor cu usturoi de sute de ani.

”Tradiţia este foarte veche. De la bunici, străbunici. Eu de când m-am trezit la viaţă, aşa am ştiut, că se pune usturoi. De mult de tot oamenii de aici şi-au câştigat pâinea de toate zilele cu usturoiul”, spune Mihai Rohozneanu. De altfel usturoiul din această zonă este faimos în special în pieţele judeţului dar şi în Moldova. Mai ales că unii agricultori şi-au prezentat marfa şi la târguri naţionale. ”Lumea apreciază usturoiul de la Copălău.

Este cea mai profitabilă afacere agricolă din zonă şi un adevărat brand pentru judeţul Botoşani. „Când spui Copălău, spui usturoi. Am avut ocazia să merg oriunde în această ţară. Când spuneam de unde sunt, imediat mă asociau cu usturoiul. Este un adevărat brand local dar eu zic şi naţional”, spune Mihai Mursă, consilier la Primăria Copălău. Mai mult decât atât, usturoiul de la Copălău este considerat unicat în Europa, iar autorităţile agricole judeţe se pregătesc să-l transforme în marcă înregistrată la nivelul Uniunii Europene. Planta cultivată din moşi-strămoşi la Copălău Cultivarea usturoiului la Copălău este o adevărată tradiţie în rândul localnicilor.

Zeci de hectare sunt acoperite cu această plantă iar aproape jumătate din sat cultivă usturoi pe suprafeţe mai mici sau mai mari, în funcţie de moştenirea rămasă de la generaţiile anterioare. ”În comuna Copălău aproape 40% dintre locuitori cultivă usturoi. Sunt în general suprafeţe medii dar sunt care cultivă şi pe suprafeţe mari. Acesta este şi specificul comunei.”, spune Mihai Mursa. Agricultorii spun că usturoiul le dă o pâine de mâncat din generaţie în generaţie. Mihai Rohozneanu de exemplu, cultivă usturoi de când se ştie. Aşa au făcut şi bunicii dar şi străbunicii lui. El este unul dintre oamenii care trăieşte decent de pe urma culturilor cu usturoi.

Citeste mai mult: adev.ro/oow29w

Imparte acest articol