Cum votează românii din străinătate la alegerile parlamentare din 11 decembrie


colaj-evenimente-LSRS-1-decembrie1

Campania electorală pentru alegerile parlamentare din 11 decembrie a început, iar pentru cei care vor să ştie cum votează românii din străinătate, Libertatea prezintă un mic ghid.

Ministerul Afacerilor Externe a început în urmă cu mai multe luni o campanie de informare pentru a răspunde la întrebarea „Cum votează românii din străinătate?”. Astfel, potrivit MAE, românii care au domiciliul sau reşedinţa în străinătate pot vota la alegerile parlamentare la una din secţiile de votare organizate în străinătate sau prin corespondenţă. În ambele situaţii, este necesar ca alegătorii să fie înscrişi în Registrul Electoral (data până la care se puteau înscrie a expirat în luna septembrie). Turiştii români nu pot vota în străinătate la alegerile parlamentare.

La înscrierea în Registrul Electoral, românilor care au domiciliul sau reşedinţa în afara României li s-a cerut să opteze dacă vor să voteze la una din secţiile din străinătate sau prin corespondenţă.

Cum votează românii din străinătate la secţia de votare.

Românii din afara graniţei care aleg această opţiune îşi vor exercita dreptul numai la secţia de votare unde sunt arondaţi, cu excepţia cazului în care şi-au schimbat domiciliul sau reşedinţa reședinţa în străinătate după împlinirea termenului legal de înscriere.
Fiecare alegător înscris în Registrul Electoral cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate este arondat unei singure secţii de votare. Arondarea alegătorilor la secţiile de votare organizate în străinătate se face pe baza datelor şi informaţiilor furnizate de către aceștia, de către persoanele împuternicite prin ordin al președintelui Autorităţii Electorale Permanente.
Ministerul Afacerilor Externe a publicat deja lista secţiilor de votare din străinătate.
mai mult la : www.libertatea.ro

Imparte acest articol