Dacian Cioloş: Am participat ieri la o întâlnire cu oameni de afaceri din țară și din diaspora, organizată de RePatriot


Dacian Ciolos bucharest Forum

Dacian Cioloş Am vorbit despre nevoia colaborarii dintre unii și ceilalți, ce poate fi benefică pentru fiecare, pentru România și pentru toți românii.

Alocuțiunea premierului Dacian Cioloș la Summitul Repatriot

Dacian Cioloş: Bună ziua şi bine v-am găsit. Organizatorii m-au tot întrebat săptămânile acestea dacă o să pot să-mi găsesc timp să vin sau nu şi vreau să vă spun că aşteptam demult momentul acesta. Mi se pare o idee extraordinară, am mai avut întâlniri cu românii din diaspora de fiecare dată când am fost într-o vizită în afară şi mi se pare momentul extraordinar pentru că e altceva când te duci şi discuţi cu românii din diaspora acolo la ei. Eu însumi am trăit – nu ştiu dacă pot să mă numesc ca fiind din diasporă, dar din ultimii 15 ani cam jumătate i-am petrecut în afara ţării, cu activitatea profesională, cu studiile şi ştiu ce înseamnă să fii afară şi să rămâi într-un fel sau altul legat cu inima, cu sufletul, dar şi cu familia de acasă şi mă rog sunt lucruri pe care nu le poţi înlocui. Însă întâlnirea de astăzi mi se pare, vă spuneam, extraordinară pentru că ea e foarte pragmatică, foarte concretă şi foarte practică şi îmbinăm de data asta partea afectivă, pentru că ştiu şi am văzut şi din cele câteva minute cât am stat aici şi am ascultat că e totdeauna o parte afectivă care apare în discurs, în intervenţie, dar îmbinăm partea asta afectivă, partea sentimentală cu câteva lucruri practice şi cred – cel puţin e punctul meu de vedere personal – cred că România a ajuns după revoluţie a ajuns acum la un stadiu de maturitate colectivă în aşa fel încât să poată să construiască împreună cu românii care au plecat.

Ştiţi că au fost toate acele discuţii după revoluţie, unii au stat afară, nu au mâncat salam cu soia ca şi noi sau, sigur, ei s-au dus afară, s-au îmbogăţit, noi ducem greul aici, însă de câţiva ani de zile, mai ales generaţia tânără, dar nu numai, a circulat şi circulă mult mai uşor între România şi în afară şi nu numai în Europa, şi în altă parte şi am devenit mult mai permeabili la ceea ce înseamnă afară şi la cum ne raportăm noi faţă de ceea ce înseamnă afară şi modul în care trăiesc cei care au ales dintr-un motiv sau altul să-şi facă viaţa, cariera sau cel puţin temporar să o facă afară.

Pe de altă parte, cred că înţelegem din ce în ce mai mult că, chiar dacă ar vrea, România nu se poate deconecta de ceea ce se întâmplă în jur şi că, chiar dacă noi nu ne-am dat seama de multe ori până acum, oricum suntem influenţaţi de ceea ce se întâmplă în afară, în jurul nostru, mai aproape sau mai departe şi că pe măsură ce conştientizăm lucrul acesta, ne valorificăm mai bine potenţialul, resursele, ne înţelegem mai bine limitele şi le putem depăşi mai uşor. Pe de altă parte, ştiu şi din experienţă proprie că a trăi în afară, chiar şi pe o perioadă mai scurtă, doar de câţiva ani de zile, este o lecţie de viaţă accelerată, pe care nu o ai acasă, pentru că acasă eşti acasă şi eşti obişnuit cu un anumit ritm, însă atunci când eşti afară şi eşti deconectat de mediul tău în care te-ai născut şi ai crescut, eşti obligat într-un fel sau altul să evoluezi mai repede, să înveţi mai repede nişte lucruri şi să le asimilezi.

Discursul integral poate fi urmărit aici: http://gov.ro/…/participarea-premierului-dacian-ciolo-la-su…

Tot ieri am vorbit despre România și despre perspectivele în plan regional, european și transatlantic la Bucharest Forum, organizat de Institutul Aspen.
Discursul integral poate fi urmărit aici: http://gov.ro/…/participarea-premierului-dacian-ciolo-la-de…

Imparte acest articol