Danemarca nu mai are rezerve de forta de munca. Printre sursele potentiale propuse de banca centrala figureaza persoanele cu dizabilitati si imigrantii


construction-646914_1280

Danemarca a ajuns la ocuparea deplina a fortei de munca si trebuie sa gaseasca masuri pentru a evita o penurie a mainii de lucru nefasta pentru cresterea economica, afirma, miercuri, banca centrala a tarii scandinave, potrivit AFP.

Somajul a atins acum nivelul structural (…) Nu mai exista, pentru a spune astfel, rezerve de munca in randul somerilor

afirma Banca nationala a Danemarcei, in raportul economic trimestrial.

Exista deja semne de tensiune pe piata muncii. Indicatorii cei mai evidenti sunt penuria de mana de lucru atat in industrie cat si in constructii

se arata in acest raport.

Rata somajului corectata cu variatiile sezoniere este de 4,2% din mai si, potrivit bancii, va fi extrem de dificil sa se reduca tinand cont de somajul „frictional” (cetatenii activi care isi gasesc rapid un loc de munca).

Banca a evocat patru surse potentiale de mana de lucru pentru a evita penuria: muncitorii in varsta, care ar putea sa isi amane pensia, studentii care pot intra mai repede in viata activa, persoanele cu dizabilitati si imigrantii.
Banca avertizeaza, pe de alta parte, ca regiunea capitalei Copenhaga arata semne ingrijoratoare de supraincalzire in domeniul imobiliar. „Cresterea preturilor in Copenhaga au ost atat de constante si de puternice incat aceasta evolutie ar putea corespunde unei bule (…) exact la fel ca la mijlocul anilor 2000”.

http://m.hotnews.ro/stire/21290292

Tags danemarca

Imparte acest articol