Formele subţiri şi obrajii rotunjiţi dau un aer tineresc iar obrajii scofâlciţi de dietele drastice, kilogramele în plus şi antidepresivele ne “adaugă” ani pe chip. La tinereţe, un strat de grăsime la nivelul feţei e binevenit caci “netezeşte” ridurile

Efectele nedorite ale regimurilor de slăbit le pot face pe femei să arate mai bătrâne decât sunt, potrivit rezultatelor unui studiu realizat de americani pe 200 de perechi de gemeni şi publicat în Daily Mail. Pe durata cercetării, oamenii de ştiinţă au analizat, la perechile de gemeni, aspectul pielii, stilul de viaţă şi tabieturile. Specialiştii au ajuns la concluzia că femeile care iau în greutate numai câteva kilograme (fără să aibă nevoie de o dietă), evită băile de soare, fumatul şi alcoolul arată la 40 de ani ca în floarea vârstei. Totodată, studiul mai arată că persoanele cu forme subţiri, obraji grăsuţi şi trăsături delicate ale feţei par mai tinere decât sunt în realitate. În urma testelor întreprinse pe gemeni, cercetătorii dezvăluie cauzele care îi determină pe oameni să arate mai bătrâni decât vârsta pe care o au.

Greutatea corporală. Experţii spun că studiul prezent a arătat că dieta nu are întotdeauna efectele dorite asupra aspectului fizic. Regimurile drastice duc la slăbirea şi scofâlcirea obrajilor. “Nu numai ridurile şi liniile feţei îi fac pe oameni să arate mai bătrâni, ci schimbările care intervin în forma feţei”, este de părere Rajiv Grover, secretarul Asociaţiei Britanice de Estetică şi Chirurgie Plastică. Altfel spus, după o anumită vârstă (40 de ani) femeia are de ales între faţă sau corp. Atunci când are cu câteva kilograme în plus faţă de greutatea ideală, o femeie matură poate părea mai tânără la faţă, chiar dacă nu este mulţumită de forma corpului. “Nu aspectul subţire al corpului îi ajută pe oameni să pară mai slabi. Trebuie să ţinem cont şi de aspectul feţei”, precizează medicul Grover. Aşadar, un strat în plus de grăsime la nivelul feţei “netezeşte” ridurile şi conferă pielii un aspect plăcut. Pentru femeile tinere însă, lucrurile stau exact invers. Câteva kilograme în plus acumulate înainte de 40 de ani gonesc de pe chip trăsăturile tinereşti, pentru că rotunjesc maxilarele (ceea ce conferă un aspect bătrânesc) şi, în general, liniile feţei sunt mai accentuate.

Divorţul. După ce au trecut pe la tribunal cu partenerul de viaţă şi apoi au mers pe drumuri separate, femeile arată cu cel puţin doi ani mai în vârstă decât sunt. Acest lucru are drept cauză stresul şi depresiile la care sunt expuse femeile. În plus, apariţia ridurilor nu ţine cont doar de moştenirea genetică, ci şi de evenimentele care se succed în viaţa unui om.

Fumatul îngălbeneşte tenul şi cauzează riduri. Medicii atenţionează că femeile care fumează au riduri mai multe şi mai accentuate spre deosebire de cele care nu au acest viciu. Substanţele din fumul de ţigară diminuează elasticitatea pielii şi îi scade tonusul. Mai exact, oamenii de ştiinţă spun că pentru fiecare zece ani de fumatîmbătrânim cu aproape trei ani.

Antidepresivele sunt asociate de specialişti cu un aspect “trecut” al chipului. Această categorie de pastile conţine nişte substanţe care slăbesc musculatura din jurul ochilor, ducând la o piele lăsată.

Alcoolul băut în cantităţi mari duce la îmbătrânire prematură. Totuşi, consumat moderat, are efecte benefice. Vinul roşu sec, spre exemplu, este bogat în antioxidanţi şi nu conţine zahăr – ingredient care produce riduri.

frunza-verde.ro