Destinul incredibil al româncei care a cucerit Germania. La 13 ani a refuzat să mai vorbească , dar a învățat singură cinci limbi străine


W_DSC4820

Istoria ne-a arătat că geniile se nasc foarte rar și au parte, în cele mai multe cazuri, de drumuri dificile în viață, în primul rând datorită faptului că sunt diferiți de ceilalți oameni. Un astfel de geniu este și românca Nicoleta Crăița Ten’o, poetă și scriitoare care locuiește de 15 ani în Germania.

Aceasta s-a născut în 1983 la Galați, unde a urmat școala primară și gimnazială până în 1996, când un eveniment incredibil i-a schimbat întreaga viață. La vârsta de 13 ani, Nicoleta a decis să nu mai vorbească. Părinții au retras-o de la școală și au mers cu ea la numeroși medici pentru a afla care este problema sau boala de care suferă fiica lor. Concluzia medicilor a fost că tânara suferea de schizofrenie, dar și de o formă destul de rară de autism, după cum scrie miscareaderezistenta.ro

În ciuda faptului că a terminat doar șapte clase primare, Nicoleta a pornit pe un drum nou în viața sa, începând să scrie poezii și proză. Primul ei volum de poezii, intitulat „Durerea în durere piere” a fost publicat în anul 2000.

După un an de zile, familia acesteia a luat decizia de a pleca în Germania cu scopul de a găsi un tratament pentru Nicoleta și pentru a-i putea asigura un trai mai bun. Se stabilesc la Bremen, în nordul Germaniei, unde deși starea de sănătate a tinerei nu se îmbunătățește, aceasta continuă să scrie în limba română. În 2002 apare primul ei roman (”Pe urmele Fefelegei”), urmat de al doilea volum de poezii intitulat ”Cântece la moara timpului”, care este publicat în 2003.

Uniunea Scriitorilor din România îi oferă Nicoletei premiul „Prima Verba” pentru romanul „Rebel”, publicat tot în 2003. Peste șapte ani românca dă lovitura în Germania cu volumul liric ”Haruka”, redactat în limba germană, iar în 2011 continuă seria operelor în limba germană cu volumul de poezii ”Drei Kopfe”. Mutarea în Germania a fost o adevărată provocare pentru tânăra româncă, care decide să învețe singură limba germană, și reușește să ajungă la un nivel care i-a permis să compună în limba lui Goethe. După ”Haruka” și ”Drei Kopfe”, care au fost extrem de apreciate de către criticii germani, în 2012, Nicoleta a lansat un nou roman: ”Das Schweigen und die zwei Frauen” (Tăcerea și cele două femei).

Tânăra româncă, considerată de nemți un adevărat geniu, nu s-a oprit aici și a început să învețe alte patru limbi: spaniolă, italiană, engleză și franceză. A reușit ceea ce și-a propus fără ajutor, deoarece nimeni nu i-a explicat regulile gramaticale și nici conjugarea corectă a verbelor, care diferă de la o limbă la alta. Secretul acestor competențe lingvistice neobișnuite este unul cât se poate de simplu, după cum scrie Nicoleta în cadrul primului ei „interviu”:

Mă uităm ore în șir la televizor, asta dacă nu aveam de compus poezii. Îmi plăceau în special posturile străine.

Sursa: http://miscareaderezistenta.ro/externe/31698-geniu-roman-vorbire-germania

Imparte acest articol