Donald Trump, masculinitatea, violenţa şi posesia de arme. Arta temperează furia din SUA


natalie baxter

Artista americană Natalie Baxter a confecţionat arme din pluş şi ţesătură, pentru a estompa puterea lor destructivă. După victoria lui Donald Trump, care a declarat în campanie că susţine posesia de arme, seria „Gun” a lui Natalie schimbă perspectiva. Armele ar trebui să fie doar de jucărie.

Natalie Baxter e artist în New York. Operele ei se adresează discuțiilor polarizatoare din America despre masculinitate, violență și dreptul de posesie de arme. Seria lui Baxter „Gun” este o colecție de materiale matlasate, mindire, obiecte capitonate și țesături în formă în arme automate.

„Aici eu văd o dezbatere complicată, emoțională și drapând-o într-un înveliș de pluș, face toată discuţia mai uşor de desfăcut”, spune Natalie Baster. Cusăturile în formă de arme emasculatează aceste obiecte de distrugere, transformându-le în sculpturi moi, fără putere. Armele devin jucării.

Lucrarea pare deosebit de pregnantă din perspectiva victoriei lui Trump, care a vorbit în discursurile sale electorale despre necesitatea dreptului americanilor de posesie de armă.

Baxter speră că imprevizibilitatea şi incoerenţa lui Trump nu înseamnă că va fi un președinte care crede că răspunsul la violență este să pui oamenilor armele în braţe.

Seria artistei Natalie Baxter poate fi văzută la acest link: https://www.theguardian.com/artanddesign/gallery/2016/nov/12/gun-control-softly-does-it-an-artists-crafty-response-to-violence-in-pictures.

Imparte acest articol