Frate bun cu pepenele galben şi roşu, do­vleacului nu i se acordă însă atenţia cuvenită atunci când e vorba de sănătate, deşi puterile lui de vindecare sunt demne de luat în seamă, mai ales prin conţinutul mare de caroten.

Miezul galben-portocaliu al dovleacului conţine 9,9% glucide, vitaminele A, B1, B2, potasiu, calciu, magneziu şi fier. Dar lista continuă:

Vitamina E din pulpă şi din seminţe previne îmbătrânirea, apariţia ridurilor, pigmentaţiei nedorite, de asemenea, şi dereglările în sistemul reproductiv, îmbunătăţeşte circulaţia periferică. Iar în organismul femeilor diminuează efectele sindromului premenstrual.

Acidul linoleic din seminţe sau din uleiul de dovleac întăreşte membranele celulelor, acţionează asupra proceselor intracelulare, reglează formula sângelui. Are o importanţă imensă în dezvoltarea creierului fătului pe toată perioada de sarcină, precum şi în activitatea cerebrală a adulţilor.

Continuare pe DOCTORULCASEI