Efectele migraţiei externe se văd în migraţia internă: În loc să se urbanizeze, România se ruralizează: corporatiştii şi pensionarii se duc la ţară


romania urbana

Peste 100.000 de români se mută de la oraş la sat în fiecare an, iar din rural către urban vin cu 27% mai puţini.

„Dacă ne uităm la demografia celor două medii de rezidenţă, vedem că din zona rurală forţa de muncă a migrat în mare parte în străinătate în primul rând din motive economice, iar acest lucru a condus la o diminuare a potenţialului migraţiei de la rural la urban pe plan intern. Oamenii din mediul rural care au migrat au preferat să-şi maximizeze şansele mergând în exteriorul ţării decât să emi­greze într-un oraş din România“, a explicat prof. univ. dr. Mo­nica Roman, de la Departamentul de Statistică şi Econo­me­trie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucureşti.

„Migraţia internă în România este redusă în comparaţie cu alte state: românii sunt mai puţin mobili intern, de aceea efectele economice ale acestui tip de mobilitate asupra pieţei muncii sunt încă modeste. Oamenii sunt acum liberi să-şi caute cele mai avantajoase modalităţi de a lucra şi de a locui şi dacă există posibilitatea unui loc de muncă în oraş, mulţi preferă naveta ca o modalitate avantajoasă de a-şi maximiza veniturile“, a spus Monica Roman.

Circa 46% din populaţia României locuieşte în mediul rural, procent apropiat de media globală de 46,1%, potrivit datelor Băncii Mondiale.

Sursa: zf.ro

Imparte acest articol