Există vreo cale de întoarcere dupa ce Marea Britanie a votat pentru Brexit? Presa britanică prezintă mai multe scenarii care pot schimba situația


uk brexit eu flag

Locuitorii Marii Britanii au votat pentru a părăsi Uniunea Europeană într-un referendum consultativ (acesta este statutul legal al referendumului din 23 iunie 2016), dar au existat multe voci din mediul de afaceri, diplomație, politică și societatea britanică și europeană care se întreabă dacă problema poate fi revizuită. Este posibil acest lucru? Răspunsul scurt este da, doar că pentru aceasta mai multe forțe ar trebui să se alinieze, potrivit ediției online a cotidianului The Guardian.

Referendumul UE a generat întrebări constituționale mari pentru Marea Britanie. Premierul David Cameron, care a anunțat că demisionează, l-a numit pe Oliver Letwin la conducerea unui secretariat european extins, pentru a supraveghea procesul de retragere al Regatului Unit din Uniune. Dar, una dintre principalele întrebări este care va fi rolul Parlamentului britanic în Brexit. Guvernul Marii Britanii nu specificat încă modul în care Parlamentul ar trebui să pună în aplicare decizia luată de populație pentru ieșirea din UE. Nu este clar, de exemplu, cum și ce legi ar trebui să fie adoptate pentru ca decizia referendumului de a părăsi UE să poată intra în vigoare. Există unele voci care spun că Marea Britanie întârzie procedurile deoarece autoritățile nu ar dori, de fapt, ca țara lor să părăsească blocul comunitar european.

Așadar, ar putea Parlamentul britanic să oprească Brexit-ul? În prezent, nu există o majoritate parlamentară care să susțină ieșirea UK din UE, indiferent că este vorba despre Camera Comunelor sau Camera Lorzilor. Într-adevăr, dacă ar exista un vot liber, Camera Lorzilor ar respinge, probabil, Brexit-ul cu o marjă de șase la unu, potrivit presei britanice. Camera Comunelor ar putea, de exemplu, să încerce să oprească primul ministru (indiferent cine va fi acesta) de la declanșarea articolului 50, clauza din Tratatul de la Lisabona, care oferă cadrul legidlativ de ieșire al unui stat membru din Uniune.

Parlamentarul David Lammy sugerează că referendumul ar trebui să fie tratat ca fiind doar consultativ, și astfel Parlamentul ar putea ignora decizia britanicilor. Este totuși puțin probabil ca o majoritate de parlamentari să fie dispuși să nu ia în considerare decizia majorității poporului britanic, care a votat pentru Brexit. Scenariul mai plauzibil, ar fi acela în care Camera Comunelor ar putea stabili condiții privind renegocierile ulterioare, inclusiv accesul la piața unică europeană, calitatea de membru al Asociației Europene a Liberului Schimb sau păstrarea uniunii cu Scoția.

Există, de asemenea, scenarii pentru organizarea unui al doilea referendum. Totuși, politicienilor din Marea Britanie, le este teamă să conteste verdictul unui electorat deja furios. Dar, Jeremy Hunt, secretarul de la sănătate, și-a făcut curaj pentru a prezenta posibilitatea unui al doilea referendum, sau al alegerilor generale cu privire la condițiile negocierii ieșirii din Uniune. O petiție pentru un nou referendum a adunat peste 3,5 milioane de semnături, și în mod legal ar trebui să fie discutată în Parlament.

Un alt scenariu, mai simplu, implică nationalistii din Scoția, unde primul ministru, Nicola Sturgeon, a declarat deja că va cere parlamentarilor scoțieni să refuze „consimțământul legislativ” , dacă și când parlamentul scoțian va fi obligat să ratifice retragerea Marii Britanii din UE. Luând cuvântul la BBC, ea a spus: „Dacă parlamentul scoțian va judeca acest lucru pe baza a ceea ce este potrivit pentru Scoția atunci există opțiunea de a nu vota pentru ceva care este impotriva interesului Scotiei. ” Dealtfel, premierul Scoției a mai declarat că în cazul în care Marea Britanie va părăsi Uniunea Europeană, atunci va face tot posibilul pentru organizarea unui nou referendum pentru ieșirea Scoției din Regatul Unit.

Imparte acest articol