FADERE îi cere președintelui să intervină pentru mărirea numărului de parlamentari de diaspora


politics-711360_1280

Federația asociațiilor de români din Europa (FADERE) îi cere președintelui Iohannis, prin intermediul unei scrisori deschise, să intervină pentru modificarea legii alegerilor parlamentare în sensul de a mări numărul aleșilor care reprezintă diaspora.

În 2015 a fost adoptată o lege anticonstituțională care îi discriminează pe românii din diaspora și face ca votul lor să fie de 20 de ori mai neînsemnat. În timp ce în țară avem 1 deputat la 73.000 de locuitori, pentru diaspora s-a prevăzut algoritmul de 1 deputat la 1.400.000 de români. Menționăm că, trecem cu vederea situația excepțională în care pentru 300.000 de locuitori proveniți din rândul minorităților naționale sunt rezervate nu mai puțin de 18 locuri de deputat

acuză Daniel Țecu, președintele FADERE, în scrisoarea deschisă trimisă președintelui Klaus Iohannis.

Țecu îi cere șefului statului să intervină pentru a opri discriminarea românilor din diaspora. ”Au trecut doi ani de când românii din diaspora au doborât toate piedicile puse de guvernul de atunci și au reușit să voteze în număr mare, chiar dacă au stat în ploaie la cozi de 6-8 ore. Foarte mulți dintre ei, au răbdat acea batjocură pentru ca să vă voteze pe dumneavoastră, crezând că viața lor se va îmbunătății și că niciodată statul român nu își va mai permite să îi considere <<romani de mâna a doua>>”, i-a mai transmis președintele FADERE lui Klaus Iohannis.

Potrivit legii alegerilor parlamentare, românii din diaspora au dreptul să aleagă șase parlamentari: patru deputați și doi senatori.

Sursa: mediafax

Imparte acest articol