Filme românești la Festivalul Internaţional de Film de la Haifa


haifa film festival

În perioada 15-24 octombrie 2016 se va desfășura Festivalul Internaţional de Film de la Haifa. Ediţia din acest an va include în program 4 filme românești, precum și o secțiune specială dedicată unuia dintre cei mai importanți regizori din noul val al cinematografiei, Cristian Mungiu.

Astfel vor fi prezentate, în premieră, filmele româneşti: „Inimi cicatrizate”, regia Radu Jude (România, 2015), „Ilegitim”, regia Adrian Sitaru (România, 2016), „Câini”, regia Bogdan Mirică (România, 2016), „Bacalaureat”, regia Cristian Mungiu (România, 2016). În același timp, vor fi proiectate ca parte a secțiunii speciale „Tribute to Cristian Mungiu” filmele „După dealuri” (România, 2012) – 15.10.2016, ora 14:00, Cinemateca din Haifa, și „4 luni, 3 săptămâni și 2 zile” (România, 2007) – 15.10.2016, ora 17:00, Cinemateca din Haifa. Cu sprijinul ICR Tel Aviv, Adrian Titieni, protagonistul filmelor „Ilegitim” și „Bacalaureat”, va participa la festival și la sesiunile de Q&A de după proiecții în perioada 18-20 octombrie 2016.

Festivalul Internaţional de Film de la Haifa are loc în fiecare an, timp de opt zile, în timpul sărbătorii iudaice a Sukkot-ului (sărbătoarea corturilor). Proiecţiile au loc în şapte spaţii culturale din Haifa: Auditorium-ul, Cinemateca din Haifa, sala Rappaport, Cinema Panorama, Muzeul de Artă Japoneză Tikotin, Centrul Cultural Krieger, Casa Hecht şi spaţii în aer liber.

Festivalul a fost inițiat în 1983, fiind prima manifestare de acest fel în Israel, şi atrăgând de atunci, de fiecare dată, o largă audienţă de cinefili şi profesionişti media din Israel şi din străinătate. Sunt prezentate în medie 150 de filme, în premieră, cu un total de aproape 250 de proiecţii: lungmetraje, documentare, filme de animaţie, scurtmetraje, retrospective şi tributes. Echipa de conducere a Festivalului este compusă din profesionişti de film, oameni de cultură şi personalităţi publice, şi se desfăşoară sub patronajul şi cu sprijinul Primăriei din Haifa, al Ministerului Educaţiei, Ştiinţei şi Sportului – Consiliul Israelian de Film, Uniunii Europene.

Sursa: mediafax

Imparte acest articol