Fiscul îi transferă la direcţia Bucureşti pe românii din străinătate şi străinii care obţin venituri în România


61438993

Fiscul propune administrarea persoanelor care au reşedinţa oficială într-un alt stat membru al Uniunii Europene care obţin venituri din activităţi independente din România, prezintă un certificat de rezidenţă fiscală şi optează pentru regularizarea impozitului pe venit de către direcţia din Bucureşti a finanţelor publice, în contextul în care unităţile teritoriale întâmpină probleme în recuperarea sumelor datorate de nerezidenţi, potrivit unui proiect de ordin lansat vineri în dezbatere publică.

Prin acest proiect, Fiscul propune ca direcţia din Bucureşti a autorităţii să administreze fiscal persoanele fizice nerezidente, care nu au pe teritoriul României un sediu permanent şi care obţin venituri din transferul titlurilor de valoare şi alte operaţiuni cu instrumente financiare.

Măsura s-ar aplica şi în cazul persoanelor juridice străine, care nu au pe teritoriul României un sediu permanent şi care au obligaţia de a plăti impozit pe profit.

În plus, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) vrea să extindă sfera de competenţă a administraţiei fiscale pentru contribuabili nerezidenţi, pentru o mai bună administrare a sumelor datorate de către aceştia cu titlu de cheltuieli judiciare.

Fiscul are, astfel, în vedere dificultăţile întâmpinate de unităţile teritoriale în ceea ce priveşte recuperarea sumelor stabilite de instanţe, reprezentând cheltuieli judiciare datorate statului de către cetăţeni străini.

În evidenţa ANAF sunt înregistrate 102 persoane fizice nerezidente care au realizat în anul 2015 venituri din transferul titlurilor de valoare şi alte operaţiuni cu instrumente financiare, inclusiv instrumente financiare derivate, precum şi din transfer de aur, şi 1.084 persoane juridice străine care au avut obligaţia de a plăti impozit pe profit pentru anul 2016.

mai mult la :  www.digi24.ro

Imparte acest articol