3 Noiembrie 1957 – Sacrificiul inutil al cățelușei-cosmonaut Laika


Laika

Pe 3 noiembrie 1957, URSS a prezentat uciderea deliberată a unei cățelușe pe care o trimisese în cosmos drept o mare realizare în cursa pentru cucerirea spațiului.

La data de 4 octombrie 1957, Uniunea Sovietică a plasat pe orbită primul satelit artificial al Pământului – Sputnik 1. Tot în 1957, pe 7 noiembrie, urmau să se împlinească 40 de ani de la Marea Revoluție Socialistă. În cinstea marii sărbători, Nikita Hrusciov, secretarul general al Partidului Comunist al URSS, a poruncit savanților care se ocupau de programul spațial să facă o ispravă încă și mai mare: să trimită pe orbită nu doar o tinichea, ci o ființă. Termen de „execuție”: instant.

Cum porunca nu admitea, în epocă, niciun comentariu, sovieticii și-au concentrat atenția asupra celor trei câini pe care-i pregăteau pentru un viitor zbor spațial. Din cei trei, au ales-o pe cățelușa Laika. Zborul a fost gândit pe principiul „one way ticket” – cățelușa-cosmonaută urma să graviteze de câteva ori Pământul, aparatele la care era legată aveau să transmită informații despre felul în care organismul ei reacționează la stresul lansării, al zborului și la condițiile de impoderabilitate, dar nici ea, nici nava Sputnik 2 nu aveau să fie recuperate.

Pentru a se obișnui cu spațiul foarte strâmt din capsulă, Laika a fost ținută în cuști din ce în ce mai mici, până când ultima cușcă avea să fie fix atâta de mare încât să încapă în ea. La 3 noiembrie 1957 a fost lansat Sputnik 2, cu Laika la bord. Zborul urma să dureze câteva zile, timp în care cățelușa urma să se hrănească cu geluri nutritive la care avea acces dacă apăsa cu lăbuța o clapetă. Lansarea a decurs bine, dar binele a durat doar câteva ore, în loc de câteva zile – Laika a murit, din pricina supraîncălzirii capsulei spațiale la doar cinci ore de la lansare. A fost, așa cum avea să recunoasă după prăbușirea URSS unul dintre responsabilii programului spațial sovietic, un sacrificiu inutil, făcut doar în scop propagandistic.

Documentele referitoare la zborul Sputnik 2 cu Laika la bord au fost desecretizate abia în anul 2002.

Sursa: Mediafax

Imparte acest articol