Pietele de capital au terminat ultima saptamana in genunchi, valul scaderilor nefiind lipsit de pe nicio bursa majora, in vreme ce la Bucuresti indicii au bifat a treia saptamana consecutiva de pierderi. Brokerii ridica din umeri si spun ca problema nu este pe plan local, ci mai degraba la nivel international.

BET, indicele care urmareste evolutia celor mai tranzactionate 10 actiuni de pe Bursa de Valori Bucuresti, a inchis vineri cu o scadere de 1%, ajungand la o pierdere totala de 2,6% in ultimele cinci sedinte si inchizand pe minus a treia saptamana din august.

Dintre actiunile lichide romanesti, cel mai mult au avut de suferit in ultima saptamana SIF Moldova (-6,2%), Petrom (-4,4%), SIF Muntenia (-3,3%) si BRD (-4,4%). Nici alte nume mari precum Romgaz (-2,4%) sau Fondul Proprietatea (-1,6%) nu au scapat de scaderi. Printre putinele cresteri care merita mentionate sunt cele ale Alro (+22,3%), Ropharma (+8,8%) si fondul cu expunere pe aur iFond Gold (+4,5%).

Cum au evoluat cele mai lichide actiuni romanesti in ultima saptamana
Compania Simbol Evolutie
Romgaz SNG -2,4%
Banca Transilvania TLV -2,5%
BRD BRD -4,4%
Electrica EL +1,5%
Transgaz TGN -1,9%
Fondul Proprietatea FP -1,6%
Petrom SNP -4,4%
Conpet COTE -1,9%
Transelectrica TEL -2,2%
SIF Moldova SIF2 -6,2%

“Au fost o serie de scaderi abrupte in ultimele zile; pietele externe ne-au ‘molipsit’, iar evolutia acestora a cantarit destul de mult. In niciun caz nu cred ca rezulatele financiare anuntate recent sau alte evenimente locale au determinat aceasta serie negativa. Daca luni si marti continuam cu scaderile, atunci vom putea vorbi de un trend negativ pe termen scurt”, spune Marcel Murgoci, directorul de tranzactionare al casei de brokeraj Estinvest.

Cum au evoluat bursele in ultima saptamana
Indicele Tara Evolutie
BET Romania -2,6%
S&P 500 SUA -4,4%*
DAX Germania -7,8%
FTSE 100 Marea Britanie -5,5%
CAC 40 Franta -6,5%
WIG 20 Polonia -0,8%
ATX Austria -5,6%
Shanghai Composite China -11,5%

*In functie de cotatiile inregistrate la deschiderea de vineri

Daca luni si marti continuam cu scaderile, atunci vom putea vorbi de un trend negativ pe termen scurt

Valutele si pietele de capital din intreaga lume intrasera pe o panta descendenta in ultima saptamana, iar joi, Bursa din New York nu a facut decat sa amplifice temerile investitorilor, marcand o pierdere de 2%, cea mai mare din ultimele 18 luni. Per ansamblul intregii saptamani, atat bursele dezvoltate cat si cele de talie medie au scazut: in SUA S&P 500 a pierdut 4,4%*, in Marea Britanie FTSE 100 s-a depreciat cu 5,5%, in vreme ce indicele austriac ATX a coborat cu 5,6%.

Ne asteptam la o corectie si se pare ca acum avem parte de ea. (…) Cred ca mai exista loc de scaderi in SUA

“Ne asteptam la o corectie si se pare ca acum avem parte de ea. Pana acum cateva zile S&P 500 rezistase, insa dupa ce ne-am intros pe teritoriu negativ cred ca mai exista loc de scaderi in SUA”, a declarat, pentru Bloomberg, Mark Lister, seful departamentului de cercetare in cadrul companiei de administrare a investitiilor Craigs Investment Partners.

Semnalele slabe venite dinspre economia chineza au dus la scaderi si in Asia, unde benchmark-ul MSCI Asia-Pacific pierdea 2,4% in cursul zilei de vineri, indreptandu-se spre cel mai slab nivel din februarie 2014. De asemenea, indicele japonez Topix a cazut cu 3,1% si a completat astfel cea mai proasta saptamana din aprilie 2014.

Si pentru ca intreg tabloul sa fie complet, la finalul saptamanii premierul Greciei, Alexis Tsipras, si-a anuntat demisia, generand astfel noi temeri privind stabilitate financiara a tarii si a zonei euro.

Sursa

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *