Guvernul britanic refuză să garanteze dreptul de ședere al cetățenilor UE care locuiesc în Regatul Unit


EU citizens unsure in UK

Guvernul britanic a refuzat să garanteze faptul că cetățenilor Uniunii Europene aflați deja în Marea Britanie le va fi permis să rămână după ce Regatul Unit va părăsi Uniunea Europeană. Această decizie a fost condamnată de Partidul Laburist care spune că va provoca „haos” asupra unui număr foarte mare de familii, relatează The Guardian în ediția sa online.

Ministrul de Stat pentru Securitate și Imigrație, James Brokenshire, a declarat că guvernul britanic îi poate asigura doar pentru moment pe cetățenii UE că pot rămâne în Marea Britanie, dar statutul lor în următorii ani va fi decis de către viitorul prim ministru. Brokenshire, răspunzând la o întrebare a parlamentarul laburist Gisela Stuart (ea însăși un proeminent susținător al Brexit-ului) a spus că nu ar fi „înțelept” ca guvernul să garanteze ceva fără a avea asigurări privind statutul celor 1,2 milioane de cetățeni britanici care trăiesc în statele Uniunii Europene.

Gisela Stuart a condamnat poziția guvernului, spunând că este „profund ofensatoare” negarea drepturilor a milioane de oameni de a-și planifica viața după următorii doi ani. Andy Burnham, un alt membru marcant al Partidului Laburist, a fost mai vehement, declarând că cetățenilor UE din Regatul Unit, care au sosit cu speranța că puteau să rămână permanent, li s-a „tras covorul de sub picioare”. „Cei circa 3 milioane de cetățeni ai UE care locuiesc aici sunt tații și mamele, mătușile și unchii , bunicii a milioane de copii din Marea Britanie „, a spus Burnham. „Orice incertitudine planează asupra dreptului lor de a locui aici echivalează cu subminarea vieții de familie în țara noastră” a continuat parlamentarul laburist.

Andy Burnham este de părere că tocmai refuzul guvernului de a adopta un act oficial în acest sens a creat condițiile unui „climat neprimitor” care a dus la creșterea abuzurilor xenofobe și rasiste care au avut loc în Marea Britanie în ultima perioadă. El a condamnat, de asemenea, comentariul de duminică al actualului ministru de Interne și candidat la funcția de prim ministru, Theresa May, care a declarat că „nimeni nu stă neapărat undeva pentru totdeauna”, numind acest lucru „destul de amenințător”.

Singura modalitate de a decide asupra acestei probleme ar fi în urma negocierilor reciproce cu alte țări din UE, cu privire la cetățenii britanici care locuiesc în aceste state, mai degrabă decât să se ofere garanții unilaterale, a declarat Brokenshire. Poziția ministrului de Interne, Theresa May, nu este sprijinită de către parlamentarii conservatori din Camera Comunelor. care la rândul lor i-au critict poziția. Ceilalți patru candidați conservatori pentru cea mai înaltă funcție a Guvernului de pe Downing Street au spus că tuturor cetățenilor UE aflați deja în Marea Britanie ar trebui să li se permită să rămână în continuare după ieșirea Regatului Unit din blocul comunitar.

Sursa: theguardian.com

Imparte acest articol