Igor Dodon promite relaţii bune cu UE, cu „prietenii din România” şi cu Rusia, dacă va fi preşedinte


igor-dodon

Igor Dodon, liderul Partidului Socialiştilor (PSRM), clasat pe locul întâi în primul tur al scrutinului prezidenţial din Republica Moldova, afirmă că va menţine relaţii bune cu UE, cu „prietenii din România”, dar şi cu Rusia dacă va deveni preşedinte.

Cred că trebuie să avem relaţii bune cu Uniunea Europeană şi vom avea

a declarat Igor Dodon într-un interviu acordat postului Radio Free Europe / Radio Liberty.

Vom asigura continuarea parteneriatului cu Uniunea Europeană, cu prietenii noştri din România şi cu Federaţia Rusă

a adăugat politicianul prorus.

Igor Dodon, liderul Partidului Socialiştilor (PSRM, stânga, prorus), a promis în campanie apropierea Republicii Moldova de Rusia, el obţinând 48,23% din voturi în primul tur al alegerilor prezidenţiale, în timp ce Maia Sandu, liderul Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS, centru-dreapta, proeuropean), a primit 38,42%. Cei doi se vor confrunta în turul doi de scrutin, pe 13 noiembrie.

Eu nu sunt împotriva Europei. În mod clar, nu voi permite ca R.Moldova să piardă regimul fără vize

la călătoriile în UE, a subliniat Igor Dodon.

Însă fostul ministru al Comerţului, care anterior evocase ideea anulării Acordului de asociere UE/R.Moldova, semnat în 2014, pledând în schimb pentru aderarea la Uniunea Economică Eurasiatică, a explicat acum că va vrea „parteneriat strategic şi relaţii bune” şi cu Rusia. „Avem nevoie de piaţa rusă şi trebuie să rezolvăm problemele sutelor de mii de moldoveni care lucrează în Federaţia Rusă”, a subliniat Dodon.

Politicianul prorus a dezvăluit că apreciază „mult” susţinerea pe care Statele Unite o oferă Republicii Moldova, precizând că vrea să continue parteneriatul Chişinăului cu Washingtonul. Dar promite că va menţine poziţia oficială de neutralitate a Republicii Moldova între Occident şi Rusia. „Parteneriat, de ce nu?! Dar nu mai mult; fără NATO”, a explicat Dodon.

Sursa: Mediafax

Imparte acest articol