Iile de la Pomârla sunt vândute în toată lumea


ii-atelier-Pomarla-24

În comuna Pomârla din judeţul Botoşani există o adevărată ”fabrică“ de costume populare autentice. Este vorba de o cooperativă făcută pentru nevoiaşii satului care a fost transformată într-o întreprindere care exportă produse vestimentare tradiţionale în toată lumea.

În comuna Pomârla din judeţul Botoşani, autorităţile locale au folosit fonduri europene pentru a face o cooperativă socială bazată pe fabricarea costumelor populare din zona de nord est a Moldovei. După doar doi ani de la înfiinţare, cu angajaţi din rândul sătenilor nevoiaşi şi fără loc de muncă, cooperativa de la Pomârla a ajuns să vândă vestimentaţii tradiţionale româneşti în toată România dar mai ales în Germania, Italia şi Statele Unite.

Cooperativa săracilor transformată în afacere locală Pomârla, este o comunitate rurală aflată la graniţa României cu Ucraina, la mai bine de 70 de kilometri de municipiul Botoşani. În această zonă dominată de codrii seculari, tradiţiile din lumea satului moldovenesc încă supravieţuiesc, iar oamenii au hărnicia specifică ţăranilor din extremul nord. Comuna este însă încercată ca de altfel toate comunităţiile din nord-estul României de o acută lipsă a perspectivei, a locurilor de muncă şi este marcată de o evidentă depopulare. Oamenii locului trăiesc mai mult din agricultură, creşterea animalelor şi din sporadice exploataţii forestiere.
Citeste mai mult: adev.ro/ooays0

Imparte acest articol