Premierul Victor Ponta a acordat un interviu jurnalistului Dan Andronic, pentru emisiunea “Lumini și Umbre” care se difuzează în fiecare sâmbără, la ora 22.00 – B1 TV. În interviu, Ponta a explicat că nenumăratele reclamaţii la Bruxelles au dus la blocarea unor proiecte finanţate cu fonduri europene. În plus, premierul s-a plâns că “autorităţile statului” au “ridicat” documente referitoare la lucrările de apă şi canalizare din 20 de judeţe, ceea ce a dus la oprirea lor.

 

  • Doha nu mai este de mult o destinaţi exotică.
  • Ce notă v-aţi da? Opt!
  • Depinde ce înţelegeţi prin mai stabil acum. În decembrie am mers pentru un vot de investire, am primit mai multe voturi decât la investire.
  • Cei trei ani de la investire se împlinesc pe 7 mai. Am marcat trei ani de la un eveniment istoric: prima oară când s-a schimbat o majoritate politică prin Parlament.
  • Cu siguranţă şi dacă voi fi premier, şi dacă nu voi fi, voi aniversa, pentru că s-a întâmplat un lucru bun
  • Pe 27 aprilie au vorbit cei de la USL 2 şi cei de la PDL. Au tăcut cei care au fost alături de noi. Nu cred că Crin Antonescu şi-a schimbat părerile şi regretă.
  • Care este cea mai mare nerealizare: cu siguranţă partea de infrastructură. Şi guvernele anterioare au eşuat. Am început să înţeleg de ce chiar şi eu nu am reuşit să mişc lucrurile. Am deschis o autostradă începută de Ceauşescu, Bucureşti-Constanţa, acum este autostradă. În egală măsură, Sibiu-Deva. Până să îmi închei mandatul de premier, la termen, va fi funcţională de la graniţă la defileul Oltului.
  • Pentru că nu suntem în stare în România să ne unim pentru proiecte importante. Comarnic-Braşov este atât de important că nu îl poate face un singur guvern. Dacă şi în 2015 rămânem la o gândire popăulistă şi stupidă: aoleu, Ponta vrea să o facă prea scumpă. Să fim sinceri, lucruri pe care le spuneam şi noi. Am vorbit cu preşedintele Iohannis şi aţi văzut că nu a ieşit public să critice.La PNL este o lipsă de înţelepciune. Eu cred că trebuie făcut Comarnic-Braşov pe PPP. Probabil nu vom face, vom face pe buget. Dacă mă duc să le spun să semneze, îmi vor spune: ne ia DNA-ul. O vom face din buget, nu vom avea bani europeni. Nu ni se dau. Sunt 4 miliarde pentru transporturi.
  • Marea bătălie este să nu facem Comarnic-Braşov, la Piteşti. Avem bani europeni pentru Sibiu-Piteşti şi Iaşi-Tg Mureş, problema va fi să facem licitaţiile.
  • Sunt trei ani de creştere economică stabilă.
  • Datele ne spun aşa: 7% din fondurile euroepe după 5 ani, toate programele suspendate. De ce este mai puţin noul ministru: in ultimele trei luni, autorităţile statului au ridicat documetele de la lucrările de apă, în 20 din 40 de judeţe. Vorbesc de anchete penale. Când există o suspiciune, acel proiect se blochează. Eu nu pot decât să rog autorităţile statului să îşi specializeze oamenii, procurori care să fie specializaţi în fondurile europene sunt destul de puţine. Suntem ţara campioană absolută la reclamaţiile din Românai despre România. Suntem singura ţară unde un europarlamentar cere să se taie fondurile europene, mi se pare domnul Buda, de la Cluj. Această reclamageală naţională, vreau să ştie toată lumea, are un cost. Eu am auzit teoria de la ofiţerii descoperiţi, gardienii revoluţiei: există un cost. În momentul în care ai o mie de proiecte suspectate de fraudă se opresc.
  • De ce se fac percheziţii la ora 6 am: pentru că la Bruxelles se află la ora 9 am.
  • La nivel personal, în condiţiile în care s-au spus atâtea minciuni…Acel om nu are un nume, pe el îl cheamă cumnatul lui Ponta. Nu ar trebui să stea în închisoare pentru asta, ci pentru faptele lui. Justiţia îşi face treaba cu şi fără mine.
  • Cred că societatea este marcată de ceea ce s-a întâmplat în ultimii zece ani. Ne unim în jurul unor proiecte importante, nu ne atacăm familiile, nu facem plângeri penale…familiilor.
  • Scăderea aceasta de la 24% la 9% (la TVA la alimente) va duce la scăderea evaziunii fiscale, nu mai merită. Va creşte competitivitatea. Trei, o scădere a preţurilor. Efectele cele trei cu siguranţă se vor produce. Unde putem interveni: Consiliul Concurenţei poate interveni dacă există carteluri. Poţi să intervii cu un tip de taxare. A fost o atenţionare, să fiu sincer nu cred că va fi cazul. Şase luni de acum încolo vom discuta doar de cele trei elemente. Cei cu venituri mici dau 32% pe mâncare, vor da 25%.
  • FMI-ul va monitoriza datele macroeconomice. Anul ăsta nici nu mai discută cineva despre reducerea CAS-ului. Anul viitor o să discutăm că reducerea TVA-ului la alimente a fost un lucru bun.
  • Din ianuarie, februarie, eu l-am informat: din cauza blocajului, unul din efecte este că avem aproape toţi ambasadorii cu mandate depăşite. A fost o discuţie lungă Aurescu, ministrul de Externe, cu Lazăr Comănescu şi apoi eu cu Iohannis. Ne-am înţeles pe toate numele.
  • Se pune problema pentru ce fapte arestăm preventiv oamenii. Nu ştiam că pentru arestarea iubitei se arestează oamenii. Ca să nu spioneze altă iubită?
  • Cum votează fiecare, fiecare îşi asumă. Nu cred că va fi nimeni (N.Red: sancţionat pentru că a votat împotriva ridicării imunităţii).
  • Instanţa a dat o decizie pe care nu o comentăm, situaţia este destul de complicată. ANAF-ul a spus că trebuie să facă o modificare la lege: trecerea în folosinţa unei instituţii sau valorificarea. Suntem acuzaţi că nu vrem să-i luăm blocul lui Voiculescu. Am fost de acord să dăm ordonanţă. Oricum o dai…oamenii ăia sunt reproşatori de profesie. În final însă, facem acea agenţie specială, dar să înţelegem că sunt şi multe poveşti.
  • Este o bancă care are ipotecă pe acea clădire.
  • Să vă dau povestea cu cel pus să plătească 110 milioane lei şi îi oprim 80 de lei pe lună? Sau să vă dau exemplul lui Samir Sprânceanu. Din 112 hotărâri date în 2014, la ANAF au ajuns 32. Tot nu o să avem recuperare la nivel european – Franţa are 40% – dacă nu avem modificări la Constituţie.
  • Nu cred povestea cu Ion Iliescu la 80 de ani face jocul ruşilor. Este un context internaţional. De când sunt eu în funcţie, nu am primit document sau infoirmaţie că s-a întâmplat aşa ceva. Este un dosar la Parchetul general.
  • La ICR nu am numit noi. Am fost şi eu surprins de rapiditate. E treaba Senatului…Este o relaţie extrem de civilizată. Instituţional este impecabilă, aşa cum ar trebui să fie toate relaţiile dintre preşedinte şi premier.
  • Nu trebuie să fiu resuscitat. Viaţa mea politică este legată de succesul guvernării.
  • Starea de arest prevenitv trebuie aplicată când este vorba de infracţiuni cu violenţă. Nimeni nu imi cerea, ca procuror, să arestez preventiv pentru fapte la care lăsarea în libertate nu însemna pericol pentru societate. Regula a devenit arestul preventiv, este o greşeală. Nu este atac la nimeni, nu mi-am schimbat părerea faţă de momentul în care eram procuror.

A fost o discuție fără menajamente despre performanțele guvernului pe care-l conduce, despre arestările preventive, cum a perceput arestarea cumnatului său, care sunt proiectele economice de viitor, cine blochează de fapt programele cu fonduri europene și ce a vrut să spună când a menționat arestarea Elenei Udrea printre obiectivele îndeplinite ale mandatului său.

evz.ro

Citeste si:

Ponta: Este inacceptabil să-i respingem sau să-i lăsăm să moară pe mare pe imigranții care vor să ajungă în UE

Agricultura viitorului: vaci supravegheate prin intermediul dronelor şi utilaje controlate prin GPS