Iohannis: Economia României traversează o perioadă de creștere economică robustă


iohannis_1-605x

Președintele Klaus Iohannis spune că economia traversează acum o perioadă de creștere economică robustă, de 5,2% pe primul semestru al acestui an, ceea ce face ca România să fie o ”campioană europeană a creșterii economice”.

Economia României traversează acum o perioadă de creștere economică robustă. Pe primul semestru al acestui an avem o creștere economică de 5,2%, ceea ce face ca România să fie o campioană europeană a creșterii economice. Recent, Fondul Monetar Internațional și-a îmbunătățit prognozele de creştere economică la 5% pentru întregul an 2016.

Evident, aceste cifre sunt încurajatoare, însă și mai încurajator este faptul că motoarele creșterii economice s-au multiplicat. Evoluțiile recente ne arată că nu doar motorul consumului este turat, ci privim cu optimism şi către componenta investiţională a economiei

spune președintele într-un mesaj transmis marți Forumului Economic româno-slovac.

Șeful statului mai spune că perspectivă economică bună este dată și de faptul că pentru primul semestru s-a înregistrat o creștere cu circa 9% a investiţiilor nete.

Această încredere este resimțită și în plan extern: avem și o creştere cu 12% a investiţiilor străine directe, pe primele şapte luni ale anului. Dincolo de aspectele cantitative, sunt importante și atuurile noastre de ordin calitativ.
Un avantaj major este calitatea forţei de muncă, apreciată astăzi de investitori, dar care, în economia modernă, trebuie permanent perfecționată. Predictibilitatea economică este, de asemenea, un atu considerabil pentru oamenii de afaceri, pe care îi încurajez să fructifice acest context economic favorabil

a mai arătat Iohannis.

În context, el a susținut că principala peocupare a autorităților este ”reducerea poverii birocratice, creşterea transparenţei şi asigurarea stabilității pentru mediul de afaceri”.

Între România şi Slovacia există un potenţial deosebit de colaborare în domeniul industriei auto. Slovacia a înregistrat în ultimii ani progrese remarcabile, devenind un foarte important actor al industriei auto. În România, în ultimii zece ani, industria auto a crescut de la circa 4 miliarde de euro la peste 20 de miliarde în anul 2015. Putem avea asemenea progrese şi în alte sectoare, cum ar fi sectorul IT şi cel al telecomunicaţiilor, acolo unde tinerii români sunt foarte bine pregătiţi şi reprezintă o resursă valoroasă pentru mediul de afaceri

a mai transmis șeful statului, invitându-i pe oamenii de afaceri din Slovacia să investescă în România.

Imparte acest articol