„Le-am dat pentru dinti si copii”. Cati bani trimit intr-un an romanii care muncesc in strainatate si cum sunt cheltuiti


colaj-evenimente-LSRS-1-decembrie1

De la un an la altul, romanii care lucreaza in strainatate trimit tot mai putini bani in tara. Chiar si asa, Romania ocupa locul trei in Europa la acest capitol.

Mai mult de jumatate din acesti bani sunt cheltuiti pe mancare, haine sau case. Anul trecut, romanii le-au trimis rudelor de acasa 6 miliarde de euro.

Florin Chiaburu, roman in Italia: „Nu poti sa trimiti in fiecare luna… De exemplu, eu, pentru ca sunt aici cu familia, cu copiii. Sunt care n-au familie, n-au nimic si trimit in fiecare luna. Si trimit cate 200-300 de euro.”

Florin lucreaza de 10 ani in Italia si, in decursul anilor, si-a luat acolo toata familia: sotia si cei doi copii. Acasa, la Zarnesti, au ramas parintii si surorile pe care ii ajuta ori de cate ori au nevoie.

Florin Chiaburu, roman in Italia: „Am trimis pentru mama mea, ca trebuia sa-si faca dintii, sora mea trebuia sa mearga in Buzau, avea niste treburi. Pentru cealalta sora – avea nevoie pentru ceilalti copii.”

La fel ca el sunt aproape 5 milioane de romani care lucreaza peste hotare, arata statisticile. Dintre acestia, 68 la suta trimit bani familiilor in tara.

Cei care ii primesc, cheltuiesc astfel: peste 60 de procente – pe mancare, haine si locuinta, iar restul de 40 la suta – sunt deoparte, pentru economii sau investitii, arata Institutul National de Statistica. Italia ramane principala tara din care romanii trimit bani. Este urmata de Spania si Germania.

 

mai mult la : stirileprotv.ro

Imparte acest articol