Marinescu (ANCOM): Eliminarea tarifelor roaming în interiorul UE va aduce beneficii importante utilizatorilor români, din 15 iunie


eu-roaming

Tarifele de roaming în interiorul Uniunii Europene (UE) vor fi eliminate începând cu data de 15 iunie 2017, iar din acel moment utilizatorii finali din România pot beneficia de avantajele pieței interne comunitare, a declarat, vineri, pentru AGERPRES, Cătălin Marinescu, președintele Autorității Naționale pentru Reglementare și Administrare în Comunicații (ANCOM).

„Dacă mă gândesc la obiectivele provocatoare de pe agenda noastră, cu cele mai multe elemente de noutate, le-aș menționa pe cele referitoare la faptul că vrem să ne asigurăm că utilizatorii din România pot valorifica cât mai bine beneficiile pieței interne a Uniunii Europene. În primul rând, este vorba de eliminarea tarifelor de roaming în interiorul UE. Începând cu data de 15 iunie 2017, utilizatorii finali din România (cu abonamente sau cartele) vor putea folosi minutele/SMS-urile/MB(GB), disponibile la nivel național în afara propriei rețele, inclusiv în roaming în interiorul UE, fără alte costuri suplimentare. În cazul utilizatorilor finali de cartele și a celor care beneficiază de planuri tarifare nelimitate, furnizorii vor putea aplica anumite limite rezonabile în ceea ce privește serviciile de date consumate în roaming în interiorul UE. Principiile pentru stabilirea acestor limite rezonabile au fost agreate la nivel european, dar ANCOM are mai multe responsabilități în ceea ce privește modul concret în care acestea vor fi aplicate și monitorizate”, a subliniat Marinescu.

Pe de altă parte, președintele ANCOM a precizat că, în România, există încă prea multe localități neacoperite cu rețele de comunicații și prea mare deficitul de conectivitate acolo unde rețelele există, și de aceea este nevoie de aplicarea efectivă a prevederilor noii legi a regimului infrastructurilor — Legea 159/2016.

„Multe dintre resursele ANCOM vor merge în 2017 către acțiunile necesare pentru aplicarea efectivă a prevederilor noii legi a regimului infrastructurilor — Legea 159/2016, cu scopul de a reduce costurile instalării rețelelor de bandă largă în România. Principalul rezultat al aplicării acestei legi va fi o reducere a duratei și a costului instalării și dezvoltării de elemente de rețea, în beneficiul utilizatorilor de comunicații electronice. În România există încă prea multe localități neacoperite cu rețele de comunicații și prea mare deficitul de conectivitate acolo unde rețelele există, încât să nu facem din aplicarea acestei legi o prioritate a ANCOM, în 2017 și în anii ce vin (…) Mai concret, vom realiza un punct unic de informare cu privire la amplasarea, traseul, tipul și utilizarea actuală a infrastructurilor fizice, vom stabili tarifele maxime pentru exercitarea dreptului de acces pe proprietatea publică și vom evalua costurile infrastructurilor fizice în vederea stabilirii, pentru anumite tipuri din acestea, a unor tarife orientative de acces. În colaborare cu Ministerul Comunicațiilor și Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice vom stabili normativele tehnice privind proiectarea și realizarea infrastructurilor fizice necesare extinderii rețelelor de comunicații electronice”, a spus Cătălin Marinescu.

Anul trecut, pe 21 septembrie, Comisia Europeană a garantat că, începând din luna iunie 2017, nu vor mai fi impuse tarife de roaming europenilor care călătoresc în alte state membre ale Uniunii Europene, revenind asupra unei propuneri anterioare controversate ce viza eliminarea tarifelor de roaming doar pentru o perioadă limitată de 90 de zile pe an.

Executivul comunitar a precizat, la vremea respectivă, că s-a discutat în colegiul comisarilor o nouă propunere privind eliminarea tarifelor de roaming și s-a căzut de acord că nu ar trebui să existe limite cu privire la perioada de timp care să fie impuse consumatorilor ce își utilizează dispozitivele mobile peste hotare în alt stat membru UE. Noua propunere va avea la bază principiul rezidenței sau legăturilor stabile pe care consumatorii europeni le-ar putea avea cu alt stat membru UE.

mai mult la :   www.agerpres.ro

Imparte acest articol