Miniștrii de externe francez și britanic au făcut schimb de amabilități, insistând pe prietenia ce unește țările lor


FRANCE-BRITAIN-DIPLOMACY

Ministrul francez de externe Jean-Marc Ayrault și noul său omolog britanic Boris Johnson au făcut schimb de amabilități joi la Paris, insistând pe ”valorile, luptele comune” și prietenia dintre țările lor, la capătul unui dejun de lucru, relatează AFP.

”Dragă Boris”, a început Ayrault surâzând în cursul declarației comune în fața presei. ”Sunt încântat să fiu astăzi în Franța. Merci, Jean-Marc, că m-ai primit într-o perioadă atât de dificilă”, a răspuns apoi, într-o franceză perfectă, noul ministru britanic de externe, susținător al Brexit-ului, care a efectuat prima sa vizită în Europa.

La o zi după numirea, surprinzătoare, pe 13 iulie a lui Boris Johnson în funcția de ministru de externe, Ayrault spune că fostul primar al Londrei ”a mințit mult” în timpul campaniei pentru Brexit.

Cei doi miniștri, care au abordat chestiunile referitoare la terorism și marile crize internaționale, au trecut rapid peste subiectul referitor la Brexit în timpul conferinței lor de presă.

”Sper că a fost clar faptul că noi, chiar dacă Regatul Unit a votat pentru ieșirea din UE, nu vom părăsi, cu toate acestea, Europa și vrem să fim cât mai apropiați de aliații noștri și în special de Franța, în următorii ani”, a repetat Johnson.

 

La rândul său, Ayrault și-a exprimat dorința ca organizarea negocierilor privind ieșirea Marii Britanii din UE să aibă loc ”în mod coordonat, eficient, profesionist, sincer și echitabil”.

Referindu-se la lupta împotriva terorismului, în contextul în care Franța a fost îndoliată de două ori în decurs de cincisprezece zile de atentate revendicate de către organizația Statul Islamic, Ayrault și-a exprimat satisfacția în legătură cu cooperarea dintre serviciile de securitate și de informații ale Parisului și Londrei.

AGERPRES/(AS — autor: Angela Sârbu, editor: Ionuț Mareș, editor online: Gabriela Badea)

Imparte acest articol