Minunatele prune uscate de Leleasca. Cuplul de profesori care a reînviat o tradiţie românească uitată în timp


prune uscate

Soţii Carmen şi Ştefan Stroe sunt profesori la şcolile din comunele Leleasca şi Spineni (judeţul Olt), iar în timpul liber sunt agricultori de succes. Fructele pe care ei le obţin, prunele uscate de Leleasca, reprezintă singurul produs tradiţional atestat de Ministerul Agriculturii în judeţul Olt.

„Bunica m-a învăţat să iubesc pământul ăsta, la bunica am văzut cum se usucă prunele. Aveau pe-atunci un cuptor arhaic, din paiantă, ca toţi de pe-aici. Peticul de pământ pe care am pus pomii l-am moştenit de la ea şi la început a fost ceva de genul «Hai să punem ceva, să nu stea locul gol!». După care mi-am făcut acolo casa, an de an am mai pus alţi pomi, până am ajuns la livada asta. În tot timpul ăsta, imaginea bunicilor m-a urmărit ca o icoană!“

De-a lungul anilor, obiceiul de a usca prunele a început să se piardă în zonă, în prezent majoritatea localnicilor preferând să vândă fructele în starea lor naturală sau să le transforme în ţuică. Puţini au continuat să le usuce şi au făcut-o mai mult pentru consumul personal. Dar soţii Stroe şi-au pus în gând să transforme îndeletnicirea tradiţională într-o afacere şi au reuşit. Ştefan Stroe s-a născut şi a crescut în Leleasca, dragostea pentru satul său datorându-se, în cea mai mare parte, bunicii din partea mamei.

Citeste mai mult: adev.ro/o63jgy

Imparte acest articol