„Nici un copil fără buletin”. Guvernul a DECIS: Înregistrarea naşterii se poate face în 30 de zile de la data naşterii copilului


nasteri

Guvernul a decis să prelungească perioada în care pot fi înregistrate naşterile de la 15 la 30 de zile, simplificând totodată procedura şi reducând costurile aferente, a anunțat purtătorul de cuvânt al Executivului, Liviu Iolu.

„Guvernul a aprobat o serie de măsuri pentru debirocratizarea procedurii de înregistrare tardivă a naşterii. Se simplifică procedura înregistrării naşterii şi se reduc costurile aferente prin eliminarea prevederilor parcurgerii unor proceduri în instanţă şi efectuarea expertizelor medico-legale. Prin hotărârea aprobată în şedinţa de azi se pune în practică măsura ‘Niciun copil fără buletin’ cuprinsă în Pachetul Naţional Antisărăcie”, a afirmat Iolu, la Palatul Victoria.

El a precizat că există numeroase mame care nu au identitate.

„Ca element de noutate, înregistrarea naşterii se poate face în termen de 30 de zile de la data naşterii copilului, faţă de 15 zile cât era până în prezent. Astfel, părinţii şi autorităţile vor avea posibilitatea ca prin parcurgerea unor proceduri administrative să clarifice toate aspectele care interesează înregistrarea acestui eveniment la starea civilă. În principal, elemente legate de identitatea mamei, pentru că sunt foarte multe mame care nu au identitate”, a explicat Liviu Iolu.

De asemenea, potrivit Agerpres, prim-ministrul a anunţat că în şedinţa Executivului va mai fi adoptat un proiect de act normativ care prevede constituirea la nivelul comunităţilor locale şi, mai ales, în mediul rural, a unor centre de asistenţă medicală comunitară integrată.

(Sursa: EVZ.ro)

Imparte acest articol