Om versus țigară: Nicotina provoacă fericire doar pentru că fumătorii cred în ea


tigare

Un nou studiu publicat în revista Frontiers in Psychiatry a dezvăluit că eliberarea de dopamină în urma fumatului unei țigări, deci senzația de fericire și relaxare pe care o simte fumătorul, se realizează numai dacă acesta crede în ea, scrie site-ul popsci.com.

Cercetarea a fost realizată pe un eșantion de 24 de fumători cronici. Specialiștii le-au analizat activitatea cerebrală, cu ajutorul unui RMN, imediat după ce aceștia au fumat.

Fiecărui fumător i s-au dat 4 țigări, dintre care doar 2 era reale. O dată li s-a spus că țigareta conține nicotină, iar o dată că nu. Numai atunci când subiecților li s-a spus de existența nicotinei, aceasta a început să-și exercite puterea asupra lor – Scanările obținute de specialiști au arătat o activitate crescută în insula, una dintre principalele zone din creier care controlează dorința pentru substanțele care provoacă dependență, indicând că fumătorii își satisfăceau dependența doar când știau de nicotină.

Țigările false nu au putut satisface subiecții, indiferent de ce li se spunea acestora.

În mod normal, fumătorii se simt fericiți (datorită dopaminei) atunci când simt nicotina în organism, pentru că, în sfârșit, au în mână țigara la care râvneau cu atâta jind. Tocmai de aceea este nicotina atât de adictivă: fumătorii râvnesc la acea senzație de plăcere/ relaxare, atât fizic, cât și psihologic. Dar dacă nu crezi că obții nicotină când fumezi, satisfacția nu vine niciodată.

Dacă simplul act de a crede sau nu interacționează cu efectele nicotinei, ar putea exista și alte metode de a renunța la acest obicei, în afara medicației sau a plasturilor antifumat.
.
În prezent, este dificilă găsirea unei soluții eficiente. CDC (Centrul de Control și Prevenire a Bolilor din SUA) estimează că 70% dintre americanii care fumează vor să se lase de fumat, dar numai 6% materializează această dorință. Asta înseamnă, de fapt, mulți oameni care nu găsesc soluția eficientă pentru problema lor.

Folosind propria convingere ca o unealtă împotriva dependenței ar putea ajuta unii fumători, dar numai dacă și ei cred asta.

Sursa: http://bit.ly/2cYRDDQ.

Imparte acest articol