Plajele din Constanţa, sufocate de mucuri de țigară; turiştii au lăsat de 7 ori mai multe deşeuri


rubbish-1576990_640

Cantitatea de deșeuri abandonate pe plaje a crescut vara aceasta de 7 ori, după unul dintre cele mai aglomerate sezoane estivale din ultimii ani, plajele din Constanța, Eforie și Mamaia fiind sufocate de mucuri de țigară, se arată într-un raport al Mare Nostrum, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Potrivit reprezentanților organizației neguvernamentale, pe cele opt sectoare de plajă situate în Vama Veche, Saturn, Costinești, Eforie Sud, Constanța, Mamaia Nord, Năvodari și Corbu, echipa și voluntarii Mare Nostrum au verificat peste 40 de mii de metri pătrați de plajă, cu o abundență a deșeurilor de 0,65 deșeuri/mp, „spre deosebire de monitorizarea din aprilie 2016, când valoarea acesteia a fost de doar 0,098 deșeuri/mp”.

 Cea mai mare densitate a fost înregistrată pe sectoarele din Costinești (2,05 deșeuri/mp) și Eforie (1,76 deșeuri/mp), pe când cea mai mică a fost înregistrată pe sectorul din Vama Veche (0,23 deșeuri/mp)

se arată într-un comunicat al Mare Nostrum.

Cele mai întâlnite deșeuri au fost mucurile de țigară, aproape 60 la sută din totalul deșeurilor, pungile din plastic, sticlele de băuturi, paiele și bețele pentru amestecat și paharele din plastic. De asemenea, au fost găsite și alte elemente precum ambalaje alimentare, lampioane, bonuri fiscale, șervețele din hârtie, sau chiar cărți de joc.

Cele mai multe astfel de deșeuri au fost înregistrate pe plaja din Constanța, fiind urmată de plajele din Eforie și din Mamaia.

Menționăm că deșeurile rămase pe plajă timp îndelungat reprezintă un pericol pentru păsări și alte animale care le pot ingera, atât de pe uscat cât și din apa mării, dacă deșeurile sunt luate de ape. De asemenea, există riscul ca prin descompunerea lor să elibereze în mediu substanțe poluante periculoase pentru sănătatea umană. Mai mult decât atât, deșeuri precum seringi, scutece, tampoane și alte pansamente pot fi purtătoare de agenți patogeni

se mai arată în comunicatul ONG Mare Nostrum.

Sursa: Mediafax

Imparte acest articol