•  Timp de gătire 60 Minute

    Ingrediente

    2 cepe potrivite (una rosie si una alba)
    2 morcovi zdraveni
    1 felie groasa de 2 cm de radacina de telina
    2 rosii mari (pentru suc)
    2 gogosari (unul verde, unul rosu) mari
    1 ardei gras galben mare
    4 catei de usturoi
    130 gr orez
    cateva buchetele de conopida
    cateva frunze de telina
    jumatate legatura de patrunjel verde
    2-3 frunze de dafin
    ulei
    sare, piper dupa gust

  • Mod de preparare

    Punem uleiul la incins astfel incat sa fie tocmai bun pentru a adauga ceapa taiata fideluta, radacina de telina si morcovii dati pe razatoarea mare. Amestecam totul bine si mai punem un pahar cu apa, acoperim totul cu un capac si le lasam aproximativ 5 minute sa se joace impreuna.

    Cat timp se joaca morcovii, ceapa si telina, pregatim cubulete frumoase de gogosari si ardei gras si le dam si lor drumul la joaca in oala.

    Rosiile si conopida se plictiseau in cosul cu legume…asa ca, din rosii voi prepara rapid la mixer un suc de rosii vartos si sanatos, iar conopida o voi desface in buchetele mici si le voi ingramadi in oala.

    Orezul sta tzantzos in castronel crezand ca a scapat…Il spal putin si il pun la semifiert in 400 ml de apa.

    Amestec din cand in cand astfel incat orezul buclucas sa nu se lipeasca de fundul cratitei si sa-mi faca apoi in ciuda si aproximativ dupa 15 minute este gata semifiert.

    Si infoiatul orez are aceeasi soarta…peste legume in oala…

    Este timpul sa aromatizam tocana noastra cu un praf de sare, piper si cateva frunze de dafin…

    Amestecam zdravan si lasam legumele sa danseze in voie. Intre timp, usturoiul, frunzele de telina si cele de patrunjel le vom toca marunt si apoi le vom rasturna peste tocana, pentru ca timpul trece iar noua ni se face foame…

     

    SFAT:

    Aceasta tocana de legume o putem consuma imediat dupa ce am preparat-o, sau, o putem pune si la borcane pentru iarna.
    Pentru iarna, procedam astfel: turnam tocana calda in borcanele spalate si uscate, le punem intr-un vas in care am pus un prosop, adaugam apa mai jos putin de nivelul capacului si le lasam la fiert timp de o ora.

    Se opreste focul si se lasa borcanele la racit in acelasi vas si bineinteles aceeasi apa, pana a doua zi cand se scot, se sterg si se aseaza frumos in camara.

    Reteta de tocana de legume a fost propusa de Patricia Iordache pe forum culinar.

  • Mod de servire

    Serviti tocana de legume in zilele de post sau pastrati-o in borcane pentru iarna.

 

Sursa: culinar.ro