Români în lume – Prezente culturale românesti la Cannes, Roma, Venetia, Bruges si Stockholm


icr1

Lucian Ban, la Roma și Veneția; Animație românească la Cannes; România, la Bru-Taal; Linda Maria Baros, la Târgul de literatură de la Stockholm.

🇷🇴 Pianistul român stabilit la New York Lucian Ban şi violistul american Mat Maneri îşi prezintă proiectul „Transylvanian Concert” în Italia, la Casa del Jazz din Roma, în seara zilei de 1 mai. Marţi, 2 mai, concertul de jazz al celor doi artişti poate fi ascultat şi la Veneţia, în Aula Magna a Ateneo Veneto, în cadrul ediţiei 2017 a festivalului JAM–Jazz Area Metropolitana. Ban şi Maneri vor interpreta lucrări de pe albumul „Transylvanian Concert”, lansat în 2013 la casa de discuri germană ECM Records şi înregistrate în 2011 într-un concert susţinut la Palatul Culturii din Târgu Mureş, nu departe de Teaca, satul copilăriei muzicianului român. Duo-ul artistic explorează spaţiul aflat la intersecţia  jazz-ului cu blues-ul, doina românească sau muzica de cameră. Nu lipsesc din concertele programate în Italia nici piese în premieră ce vor apărea pe următorul album: doine româneşti reorchestrate, lucrări de George Enescu reinterpretate în limbajul jazz-ului contemporan ori piese de jazz inspirate din muzica tradiţională românească. Născut în 1969 la Cluj Napoca, absolvent al Universităţii de Muzică din Bucureşti, Lucian Ban locuieşte din 1999 la New York şi e considerat unul dintre cei mai apreciaţi muzicieni români de jazz. Matt Maneri, născut în 1969, în Brooklyn, este recunoscut drept unul dintre cei mai creativi interpreţi de jazz ai momentului.

🇷🇴 O animaţie realizată de un român va fi proiectată la Festivalul Internaţional de Film de la Cannes de anul acesta. Producţia „Mamă, tată, trebuie să vă spun ceva” a bistriţeanului Paul Mureşan va putea fi urmărită în cadrul programului „Short film corner” al competiţiei franceze. Animaţia redă în 5 minute, potrivit autorului intervievat de ziarul “Adevărul”, “presiunea de a le spune părinţilor că au creat un monstru”. „Mamă, tată, trebuie să vă spun ceva” a câştigat premiul Anim’est pentru cel mai bun film românesc, precum şi premiul Uniunii Cineaştilor din România la secţiunea „Animaţie”. Producţia va participa la competiţia ITFS (Internationales Trickfilm Festival), unul dintre cele mai importante concursuri europene dedicate animaţiilor, care se va desfăşura la Stuttgart, în Germania, între 2 şi 7 mai. Paul Mureşan a absolvit Liceul de Arte Plastice „Corneliu Baba” din Bistriţa şi Universitatea de Artă şi Design din Cluj-Napoca. A aprofundat studiul animaţiei în Germania, unde, în 2009, a beneficiat de o bursă “Erasmus”.

🇷🇴 România va fi reprezentată de scriitoarea Mira Feticu la Festivalul Internațional de Literatură Bru-Taal, desfăşurat între 5 şi 13 mai la Bruges, în Belgia, anunţă ICR Bruxelles. În ultima zi a evenimentului autoarea română, invitată în luna februarie a rezidenţei literare organizate la Bruges, va susţine un dialog literar împreună cu scriitoarea neerlandeză Hagar Peeters. Românca a  luat parte alături de scriitorul belgian Marc Reugebrink și de jurnalistul Louis Van Dievel la programul ”Lisez plus!”, de la Concertgebouw Bruges, care a promovat cele mai recente publicaţii ale autorilor din Flandra şi Olanda. Mira Feticu şi-a prezentat romanul ”Tascha”, inspirat din „furtul de artă al secolului” din 2012, de la Muzeul Kunsthal din Rotterdam. Personajul principal este Tascha, iubita lui Radu Dogaru, românul suspectat de furtul celor şapte tablouri, printre care lucrări semnate de Picasso, Matisse, Monet şi Gauguin. Născută la Breaza, în 1973, Mira Feticu a debutat în 2001 cu un volum de proză scurtă, „Femei cu veveriţe“, iar din 2005 locuieşte în Olanda.

🇷🇴 Scriitoarea de origine română Linda Maria Baros participă la Târgul de literatură de la Stockholm, programat să se desfășoare între 5 şi 6 mai la Casa de Cultură (Kulturhuset) din capitala Suediei. Pe 6 mai, românca va dialoga literar cu Hanna Riisager, autoare de origine suedeză. Cele două vor vorbi despre colaborarea lor din 2016 din cadrul atelierului de traducere organizat anual de ICR Stockholm, vor discuta despre arta traducerii unui poem într-o altă limbă şi îşi vor citi reciproc câteva poezii. Hanna Riisager, născută în 1980 în Suedia, a studiat teoria literaturii, filosofie şi greacă la Universitatea din Stockholm. Volumul său, ”För Kvalia” (2015), a fost nominalizat la Premiul pentru debut ”Katapult”, acordat de Uniunea Scriitorilor din Suedia. Linda Maria Baros, născută în 1981, la Bucureşti, locuieşte de mulţi ani în Franţa, la Paris, unde a obținut în 2011 titlul de doctor în litere la Universitatea Sorbona. Este membră titulară a Academiei Mallarmé din Hexagon, laureată a Premiului Apollinaire şi redactor-şef al revistei internaţionale de poezie şi arte vizuale ”La Traductière”. Poemele sale au fost traduse şi publicate în aproape 30 de ţări.

sursa :  rri.ro/ro_ro/romani_in_lume_01052017-2563569

Imparte acest articol