Romania, Austria si Suedia, amenintate cu sanctiuni, de Comisia Europeana, pentru ca nu si-au desfiintat tratatele bilaterale intra-UE


eu_law-cookies

Comisia Europeana a trimis joi Austriei, Romaniei, Slovaciei, Suediei si Olandei o cerere oficiala de denuntare a tratatelor bilaterale de investitii intra-UE (TBI), dintrecare cele mai multe fusesera semnate in anii ’90 intre state membre ale Uniunii Europene atunci si tari care aveau sa adere mai tarziu.

Cel mai „celebru” este tratatul cu Suedia, de pe urma caruia fratii Micula, ca investitori suedezi, au castigat despagubiri de 178 de milioane de dolari de la statul roman, la Curtea de Arbitraj de la Washington. (Detalii AICI).

Procedural, Comisia a transmis Romaniei si celorlalte tari mentionate un aviz motivat, o faza primara a procedurii precontencioase de infringement. Acest aviz motivat apare dupa ce Comisia a avertizat inca din iunie 2015 cele 5 state membre catrebuie sa isi anuleze tratatele intra-UE.

Potrivit CE, tratatele bilaterale pentru investitii sunt acorduri care stabilesc clauzele si conditiile aplicabile investitiilor private realizate de cetateni si intreprinderi dintr-un stat intr-un alt stat.

Scopul lor era de a oferi asigurari investitorilor privati intr-un moment in care acestia ar fi putut fi circumspecti cu privire la investitiile in aceste tari, uneori din motive istorice si politice.

Bruxelles-ul considera acum ca dupa extinderea Uniunii, „astfel de asigurari suplimentare nu ar trebui sa mai fie necesare, intrucat normele UE de pe piata unica, precum cele care asigura libertatea de stabilire si libera circulatie a capitalurilor, ofera deja un cadru juridic pentru investitiile transfrontaliere”.
„Toate statele membre sunt supuse acelorasi norme ale UE, iar acestea ofera protectie investitorilor din UE”, mai arata Comisia Europeana.

Reamintim ca in urma cu o saptamana presedintele Klaus Iohannis a semnat un decret prin care cere Parlamentului sa adopte o lege pentru „incetarea valabilitatii acordurilor privind promovarea si protejarea reciproca a investitiilor, incheiate de catre Romania cu statele membre ale Uniunii Europene”.

Viitoarea lege ar urma sa ofere cadrul legal intern pentru denuntarea tratatelor respective, insa procesul de denuntare va fi unul mai indelungat, presupunand inclusiv negocieri cu acele tari.

mai mult la : Romania, Austria si Suedia, amenintate cu sanctiuni, de Comisia Europeana, pentru ca nu si-au desfiintat tratatele bilaterale intra-UE

Imparte acest articol