România de peste granițe. Milioanele de oameni care ne lipsesc | VOCEA DIASPOREI


REPORTAJ+de+Grigore+Cartianu%3A+Rom%C3%A2nia+de+peste+grani%C8%9Be.+Milioanele+de+oameni+care+ne+lipsesc+%7C+VOCEA+DIASPOREI_609574

Îi spunem generic diaspora. E răspândită în aproape 200 de țări și cuprinde multe milioane de oameni. Câte milioane? Imposibil de dat un răspuns exact. Numărul lor depinde de multe variabile.

Limitele diasporei române sunt: minimum 5 milioane, maximum 12 milioane. „Minimum“ înseamnă românii care s-au stabilit oficial în afara granițelor României, unde lucrează, fac credite, au conturi bancare, plătesc taxe și votează. Și – condiție suplimentară – dețin cetățenia română.

Ca să ajungem la „maximum“, îi adăugăm pe românii care au renunțat la cetățenia română – în țările care nu permit dubla sau multipla cetățenie –, pe cei născuți în străinătate din părinți români – căpătând cetățenia statului-gazdă – și pe cei care și-au păstrat rezidența română chiar dacă stau mai mult în afara granițelor.

O cifră onestă: 8 milioane

Imposibilitatea de a stabili cu precizie numărul românilor din diaspora este dată și de dinamica fluxurilor migraționiste. Sunt sute de mii de oameni care se mută de colo-colo, în funcție de oportunitățile de pe piața muncii.

Mulți compatrioți stau parțial în România, parțial în diaspora – muncitorii sezonieri, de exemplu. Una peste alta, o analiză serioasă poate fi așezată pe un reper rezonabil: 8 milioane de români „diasporeni“.

cititi continuarea : REPORTAJ de Grigore Cartianu: România de peste granițe. Milioanele de oameni care ne lipsesc | VOCEA DIASPOREI

Imparte acest articol