Romania si-a pierdut mintile din cauza saraciei si coruptiei. La propriu


dezordine-controlata-la-aeroportul-otopeni

De cand Romania s-a alaturat Uniunii Europene, in urma cu 10 ani, milioane de romani au emigrat in cautarea unor oportunitati mai bune de munca si de trai.

Pe masura ce multi au plecat in Occident pentru perspective mai bune, in tari precum Marea Britanie, Germania, Italia sau Spania, in Romania s-a produs un fenomen care este descris deseori ca „exodul creierelor”, scrie Stephen McGrath, intr-un articol pentru Forbes, despre cum incearca tara noastra sa contracareze aceste plecari.

Autorul noteaza ca efectele plecarii din Romania a celor educati sau foarte competenti sunt simtite puternic in tara.

Intr-o incercare de a-i atrage inapoi pe unii dintre cei 3,5 milioane de romani care traiesc si lucreaza in UE, anul trecut fusese lansat un program guvernamental care oferea granturi de pana la 50 de mii de euro pentru investitii in tara noastra, dar si consiliere in afaceri, fiecarei persoane care vrea sa se intoarca si sa-si inceapa propriul business in tara noastra.

„Aceasta este o solutie grozava pentru exodul de creiere cu care se confrunta Romania de ceva timp”, spune Livia Popa, manager de finante la multinationala TH Real Estate.

Chiar daca Romania se poate mandri acum cu una dintre economiile europene cu cea mai rapida crestere, amestecul sau problematic de populatie imbatranita si aflata in scadere, pe de o parte, si migratia tinerilor competenti, pe de alta, este de asteptat sa adauge o presiune serioasa asupra unor sectoare precum sistemul de sanatate si cel al pensiilor.

Pe scurt, scrie McGrath, Romania are nevoie sa-si atraga inapoi acasa „creierele” din strainatate.

mai mult la : www.ziare.com

 

 

Imparte acest articol