Românii care au obținut venituri în străinătate în 2016 trebuie să le declare Fiscului. Tu ești vizat?


anaf-aproape-un-miliard-de-euro-au-fost-scosi-din-romania-in-ultimii-cinci-ani-18553817

Persoanele fizice care au obținut în 2016 venituri în afara României sunt obligate să le declare Fiscului, pentru impozitare, până spre sfârșitul lunii mai 2017, conform legislației în vigoare. Raportarea se face prin intermediul formularului 201 și, în caz de nedepunere, contribuabilii riscă să fie sancționați cu până la 500 de lei. Este vorba, mai precis, atât de cei care stau în România și obțin bani din străinătate, cât și de cei care, deși stau în străinătate și obțin bani acolo, vin des în România.

Dacă au obținut venituri în străinătate în anul 2016, românii sunt obligați să le declare la unitățile Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF) până la data de 25 mai 2017, așa cum se arată în articolul 130 al Codului fiscal. Raportarea se face cu ajutorul formularului 201 și este pentru impozitarea în România a banilor obținuți în alte țări.

Astfel, vizate sunt, în principal, persoanele fizice care stau în România și au obținut venituri în străinătate și persoanele fizice care stau în străinătate, obțin venituri acolo și vin des în România. Concret, depunerea „Declarației privind veniturile realizate din străinătate” trebuie să fie făcută de:

  • persoanele fizice rezidente române, care au domiciliul în România, pentru veniturile obținute din orice sursă, atât din România, cât și din afara României;
  • persoanele fizice nerezidente al căror centru al intereselor vitale este amplasat în România (cu alte cuvinte, în România este locul de care relațiile personale și economice ale persoanei în cauză sunt mai apropiate);
  • persoanele fizice nerezidente prezente în România pentru o perioadă sau mai multe ce depășesc în total 183 de zile, pe parcursul oricărui interval de 12 luni consecutive, care se încheie în anul calendaristic 2016.

mai mult la :  www.avocatnet.ro

Imparte acest articol