Romanii care muncesc in strainatate, printre cei mai afectati de modificarile fiscale de la 1 ianuarie 2018


romanii din diaspora

Modificarile la Codul Fiscal, pentru introducerea impozitului pe venitul global, anuntata de PSD pentru 1 ianuarie 2018, ii vor afecta foarte mult pe romanii care pleaca la munca in strainatate, chiar si in alte state din Uniunea Europeana.

Potrivit Profit.ro, draftul de proiect, care se afla in discutie la Ministerului Finantelor, prevede ca impozitul pe venit se aplica in cazul persoanelor fizice rezidente romane, cu domiciliul in Romania, pentru veniturile obtinute din orice sursa, atat din Romania, cat si din afara Romaniei.

Asta inseamna ca romanii care pleaca sa munceasca in alta tara vor datora impozit statului roman, daca nu-si muta rezidenta fiscala in tara in care se duc.

„Riscurile sunt foarte mari ca acestia sa fie impozitati de doua ori, de statul in care lucreaza, dar si de statul roman, a declarat pentru Profit.ro Gabriel Sincu, director executiv al departamentului de asistenta fiscala si juridica la EY Romania.

In prezent, un roman care munceste cu contract de munca in strainatate, plateste impozit doar in tara in care castiga veniturile. Daca se vor aplica noile reguli, asa cum sunt prevazute in dreftul de modificare a Codului Fiscal, pentru a nu plati impozit si in tara in care castiga banii, si in Romania, persoana respectiva va trebui sa-si mute rezidenta in afara Romaniei.

mai mult la :  www.business24.ro

 

Imparte acest articol