Românii care trăiesc în străinătate nu vor mai plăti o serie de taxe


cazier-coada-1

Pe lângă taxele radio și tv, de luna viitoare vor mai fi eliminate și altele. Printre cele mai importante sunt taxele pentru eliberarea de pașapoarte simple, taxa de cazier judiciar, de cazier fiscal, taxa de timbru de mediu pentru autovehicule, precum și multe taxe de apostilă și taxe consulare, pentru românii din străinătate. Le detaliem mai jos pe cele mai importante.

Legea nr. 1/2017 care prevede eliminarea a 102 taxe de la începutul lunii viitoare a fost publicată în Monitorul Oficial. Cele mai importante taxe care erau de valoare mai mare și care se elimină din februarie sunt taxa radio și taxa tv, precum și taxa de înmatriculare a autovehiculelor, respectiv „timbrul de mediu pentru autovehicule“.

Se elimină și taxele de înmatriculare a societăților la Registrul Comerțului. De asemenea, taxa de timbru judiciar, care este de 1,5 lei, va fi scoasă de luna viitoare.  Taxa de cazier de 10 lei este una dintre cele 102 taxe anulate de la 1 februarie.

Se elimină taxe extrajudiciare și de timbru

Din februarie nu vor mai fi percepute taxe pentru preschimbarea actelor de identitate pentru cetățeni români, stabilite prin Legea nr. 117/1999 privind taxele extrajudiciare și de timbru. Se scoate și taxa de examinare pentru obținerea permisului de conducere pentru autovehicule (între 6 și 28 de lei, în funcție de categoria autovehiculelor), precum și taxa de examinare a persoanelor cărora le-a fost anulat permisul de conducere (de 84 de lei), cu excepția permiselor din categoriile B, B1, B+E.

Se scot multe taxe pentru servicii consulare

Românii care trăiesc în străinătate nu vor mai plăti o serie de taxe, unele destul de „piperate“. Cetățenii români nu vor mai plăti 15 euro pentru înregistrarea cererii de eliberare a cărții de identitate; 40 de euro pentru eliberarea unui pașaport; 40 de euro pentru legalizarea semnăturii traducătorului; 30 de euro pe fiecare pagină, pentru efectuarea unei traduceri în sau din limba română etc. Cea mai mare taxă consulară care se scoate este de 135 de euro, pentru înregistrarea unui certificat de naștere sau de căsătorie străin în registrele de stare civilă românești.

În domeniul actelor de identitate a persoanelor fizice se modifică Legea nr. 248/2005 privind regimul liberei circulații a cetățenilor români în străinătate, pentru a se elimina tariful suplimentar perceput pentru eliberarea unui pașaport simplu, care costă în prezent 100 de lei.

Se elimină și taxa de eliberare a unui pașaport electronic simplu sau a altui document de trecere a frontierei, în cuantum de 22 de lei, taxă care era introdusă prin OG nr. 24/1992.

mai mult la  :  www.gds.ro

Imparte acest articol